Peso nu doar că a încetat să mai scadă în raportul cu dolarul american, dar a crescut. Nicio altă monedă din lume nu a înregistrat o performanță superioară

Peso nu doar că a încetat să mai scadă în raportul cu dolarul american, dar a crescut. Nicio altă monedă din lume nu a înregistrat o performanță superioară
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2024

Peso, moneda argentiniană, nu doar că a încetat să mai scadă în raportul cu dolarul american, dar, la patru luni de la începutul mandatului președintele Javier Milei, a crescut cu 25% în ultimele trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Nicio altă monedă din lume, din cele 148 pe care Bloomberg le urmărește, nu a înregistrat o performanță superioară.

În primul trimestru al anului 2024, statul argentinian a înregistrat un excedent de aproximativ 275 de miliarde de pesos (309.000 de dolari la cursul oficial), a declarat Javier Milei la televiziunea națională. „Acesta este primul trimestru cu excedent financiar din 2008 încoace”, a precizat el, referindu-se la primul an de guvernare al rivalei sale politice de stânga, Cristina Kirchner, potrivit boursorama.com.

Aceasta este „o realizare de proporții istorice la scară mondială”, s-a lăudat președintele, care a venit la putere în decembrie.

EXCLUSIV Adrian Câciu: Absorbția pentru fondurile europene 2021-2027 este de 4%. Cât promite ministrul până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adrian Câciu: Absorbția pentru fondurile europene 2021-2027 este de 4%. Cât promite ministrul până la finalul anului

„Dacă statul nu cheltuiește mai mult decât colectează și nu recurge la emisiuni (monetare), nu există inflație. Nu este magie”, a adăugat Javier Milei, un economist ultraliberal care se descrie drept „anarho-capitalist”.

Președintele a promis să reducă deficitul bugetar la zero, un obiectiv mai ambițios decât cel impus de Fondul Monetar Internațional (FMI), cu care Argentina are un acord de împrumut de 44 de miliarde de dolari.

În acest scop, el a lansat un program de austeritate draconic, care include paralizarea lucrărilor publice, concedierea funcționarilor publici, închiderea birourilor guvernamentale, reducerea subvențiilor și înghețarea bugetului, în condițiile în care inflația este de 290% pe an și jumătate din populație trăiește în sărăcie.

„Nu vă așteptați ca cheltuielile publice să ofere o soluție”, a avertizat Javier Milei.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
economie