Oficialii chinezi vor să stimuleze economia prin investiții în îmbunătățirea orașelor

Oficialii chinezi vor să stimuleze economia prin investiții în îmbunătățirea orașelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

China va acorda miliarde de yuani pentru a ajuta orașele să renoveze clădirile publice deteriorate și să modernizeze infrastructura, într-un moment în care oficialii de la Beijing caută noi modalități pentru a impulsiona creșterea unei economii care este trasă în jos de criza imobiliară, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Finanțe de la Beijing a informat că un număr de 15 orașe pot primi până la 1,2 miliarde de yuani (166 milioane de dolari) fiecare. Banii vor merge spre modernizarea conductelor, rețelelor electrice sau a sistemelor de canalizare, precum și pentru modernizarea clădirilor publice, în ideea de a le face accesibile pentru copii și alte persoane, se precizează în comunicat. Programul ar urma să se întindă pe o perioadă de trei ani, scrie Agerpres.

Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina CITEȘTE ȘI Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina

Modernizarea urbană, împreună cu locuințele accesibile și infrastructura multifuncțională, reprezintă unul din cele trei proiecte majore prin care Beijingul vrea să contracareze o criză imobiliară care afectează încrederea consumatorilor. Banca Centrală a Chinei a anunțat anul trecut că este gata să sprijine aceste proiecte cu credite în valoare de 500 de miliarde de yuani.

Ministerul de Finanțe de la Beijing a oferit puține detalii cu privire la amploarea finanțării guvernamentale pentru proiectele vizate, care cel mai probabil vor demara ca programe pilot și ulterior vor fi extinse la o scară mai amplă.

"Dacă programul pilot va avea succes, cel mai probabil asta va duce la creșterea investițiilor în viitor", a declarat Bruce Pang, economist șef pentru China la Jones Lang LaSalle Inc. Potrivit acestuia, programul ar putea duce la și mai multe transferuri financiare către guvernele locale pentru a le reduce stresul financiar.

De asemenea, comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe de la Beijing sugerează că China va majora rolul politicii fiscale, în coordonare cu relaxarea politicii monetare, pentru a ajuta la finanțarea celor trei proiecte majore într-o manieră mai sustenabilă, a apreciat Bruce Pang. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie