Reducerea inflației înregistrează progrese, deși fricțiunile comerciale globale continuă să prezinte riscuri, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, la prezentarea raportului anual în Parlamentul European, transmite Bloomberg.
Creșterea prețurilor de consum în 2025 ar urma să îndeplinească ținta BCE de 2%, a reiterat Lagarde, avertizând asupra mediului economic “dificil”. Declarația vine după ce duminică președintele Donald Trump a anunțat taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA, pe lângă actualele tarife aplicate metalelor, o nouă escaladare a războiului comercial. De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice și diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar și ca o pârghie pentru negocierile cu țările vizate, scrie Agerpres.
![Germania - Tesla, marele perdant. Depășit de VW și Seat la mașini electrice](http://i0.1616.ro/media/2/2621/37846/21926894/1/its-4335837-1280.jpg?width=151)
“Procesul de dezinflație în zona euro este în grafic. Fricțiunile comerciale globale mai accentuate fac mai nesigure previziunile privind inflația în zona euro”, a afirmat șeful BCE.
Analiștii se așteaptă ca în martie BCE să reducă din nou dobânda, deși incertitudinile se mențin în privința inflației.
Printre factorii care ar putea menține un nivel ridicat al inflației se află potențialele taxe vamale americane și majorarea prețurilor la energie. Economia stagnează, ceea ce ar putea duce la o scăderea inflației în zona euro sub 2%.
Lagarde a avertizat că frecvența șocurilor similare cu pandemia și invadarea Ucrainei de către Rusia “va rămâne probabil ridicată”, și a dat asigurări că împreună cu colegii ei “va analiza datele la fiecare reuniune de politică monetară în parte, pentru a determina decizia adecvată privind dobânda”.
Rata anuală a inflației în zona euro a continuat să crească în luna ianuarie, pentru a patra lună la rând, în principal din cauza majorării tarifelor la energie. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 2,5% în luna ianuarie 2025, de la un nivel de 2,4% în luna decembrie 2024. Analiștii se așteptau ca inflația să rămână stabilă în prima lună din 2025.
Inflația în zona euro a coborât în septembrie până la 1,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și jumătate, însă ulterior a revenit pe creștere, depășind nivelul de 2% vizat de Banca Centrală Europeană (BCE).
La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc luna trecută, BCE a redus din nou dobânzile și a sugerat că ar putea urma și alte decizii similare, în condițiile în care amenințarea unor tarife vamale impuse de președintele SUA, Donald Trump, pentru bunurile din blocul comunitar agravează riscurile pentru activitatea economică.