Digi Communication poate prelua unele active Orange în Spania, unde operatorul român avansează rapid în dauna concurenților, grupul francez urmând să fie obligat să cedeze părți din activele sale de rețea fixă și de spectru pentru a reduce din îngrijorările Comisiei Europene privind fuziunea dintre Orange Spania, numărul doi în piață, și MasMovil, numărul 4.
Posibilul transfer al unor active Orange către Digi a generat o serie de atacuri care sunt detaliate mai jos.
În 2020 au apărut primele informații despre o posibilă tranzacție între Vodafone Spania și MasMovil. Același scenariu a fost reluat și în 2021, de data această sub forma unei achiziții a operațiunilor Vodafone Spania, pentru 7,5 miliarde euro, de către MasMovil. CEO-ul Vodafone de la acel moment, Nick Read, ar fi refuzat oferta, considerând-o prea mică. Cei de la MasMovil nu au crescut prețul, însă au început negocieri cu Orange Spania pentru o fuziune, negocieri anunțate în martie 2022.
Cele două companii au anunțat, în iulie anul trecut, că au agreat o fuziune care va combină cele două operațiuni într-un joint venture în care Orange Spania și MasMovil vor avea fiecare câte 50%. Ținând cont de dimensiunea tranzacției - Orange Spania fiind evaluată la 7,8 miliarde euro, iar MasMovil, la 10,9 miliade euro - finalizarea tranzacției va fi realizată după aprobarea autorităților pentru concurență ale Comisiei Europene, conform Bloomberg.
Comisia a lansat o investigație, iar la finalul lunii iunie a anunțat că “urmare a acestei investigații aprofundate, este îngrijorată de faptul că tranzacția propusă poate reduce numărul operatorilor de rețea din Spania, eliminând astfel o constrângere competitivă semnificativă și un rival inovator pe piețele spaniole de vânzare cu amănuntul pentru serviciile de telecomunicații mobile, serviciile de internet fix și pachete de servicii multiple (inclusiv cele fixe mobile convergente)".
Comisia este îngrijorată de faptul că acest lucru poate duce la creșteri semnificative de preț pentru clienții cu amănuntul afectați de pe piața spaniolă.
La finalul lunii iulie, Bloomberg scria că autoritățile de la Bruxelles au oprit investigația pentru a cere informații suplimentare de la Orange și Masmovil. Comisia a cerut mai multe detalii despre concesiile viabile – cum ar fi vânzarea unor active Orange în Spania – care ar putea rezolva îngrijorările legate de fuziune, potrivit surselor. Autoritățile de reglementare doresc și detalii despre potențialii cumpărători. Iar sursele Bloomberg vorbesc despre posibilitatea că Orange să cedeze părți din activele sale de rețea fixă și de spectru, indicând Avatel Telecom și Digi drept cei mai probabil candidați să preia activele.
Pe acest fond au apărut, în presa spaniolă, informații conform cărora activitatea DIGI în Spania ar putea atrage o intervenție a autorităților locale de reglementare ”având în vedere numeroasele probleme ale Digi, care ar putea submina climatul de investiții și consolidarea pieței spaniole de telecomunicații”.
Jucători din piață interpretează aceste informații, apărute în actualul context, drept o confirmare a faptului că Digi chiar este "în cărți" pentru a cumpăra/prelua anumite părți din rețeaua Orange Spania și că "cel puțin un player din piață nu acceptă această variantă și încearcă blocarea prin defăimarea Digi."
Ofertele Digi de pe piața spaniolă sunt de tip disruptive, ceea ce-i forțează pe marii jucători să-și revizuiască prețurile, fiind un alt motiv de nemulțumire la adresa operatorului din România.
Digi/RCS-RDS este una din puținele companii românești care activează cu succes în țările din Occident: Italia, Spania, Portugalia, Belgia. Recent a deschis primul punct de lucru în Malaga, Andaluzia, unde este una dintre cele mai mari comunități de români. În Spania, Digi sponsorizează 5 echipe de fotbal: Rayo Vallecano, Espanyol, Oviedo, Athletic Bilbao și Cadiz.