Britanicii construiesc prima instalație avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear

Britanicii construiesc prima instalație avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Regatul Unit va construi prima instalație avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear, în vederea asigurării unui lanț de aprovizionare independent de Rusia, informează dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că pentru țara sa este vital să dispună de o instalație de îmbogățire a uraniului „pentru a desprinde mâinile pătate de sânge ale lui Putin de pe piața europeană a energiei”, scrie Agerpres.

TABEL Prima ieftinire importantă a benzinei, după 3 luni de scumpiri: în 3 stații din capitală a coborât sub prețul motorinei CITEȘTE ȘI TABEL Prima ieftinire importantă a benzinei, după 3 luni de scumpiri: în 3 stații din capitală a coborât sub prețul motorinei

Guvernul de la Londra a anunțat că va plăti companiei Urenco 196 de milioane de lire sterline (aproximativ 228 de milioane de euro) pentru construcția unei unități de îmbogățire a uraniului la Capenhurst, în comitatul Cheshire din nord-vestul Angliei, unde se va produce uraniu ușor îmbogățit de înaltă puritate (HALEU) începând cel mai târziu din 2031.

Se vor crea astfel 400 de locuri de muncă de înaltă calificare și se va asigura combustibilul pentru viitoarele centrale atomice din Regatul Unit și din alte țări, care nu vor mai depinde de Rusia – dominantă în prezent pe piață – pentru materialul fisionabil respectiv.

Conform unor miniștri britanici, demersul are loc în cadrul eforturilor de ameliorare a securității energetice și de izolare a Moscovei pe piețele energetice, ca și reducerea sau eliminarea importurilor de petrol și gaze rusești după invazia în Ucraina.

„Rusia a fost prea multă vreme singurul furnizor al acestui combustibil nuclear puternic”, iar acesta este „ultimul pas către eliminarea ei completă de pe piața energiei”, a arătat Sunak, adăugând că viitorul industriei nucleare britanice este în continuare o misiune vitală, inclusiv pentru reducerea facturilor la energie plătite de populație.

Ministrul energiei, Claire Coutinho, a precizat că instalația care va fi construită de Urenco este prima de acest tip din Europa din afara Rusiei.

Oficialitățile au explicat că HALEU este necesar pentru noile reactoare atomice modulare de înaltă tehnologie, care vor crește de patru ori capacitatea nucleară a Regatului Unit până în 2050. Compania producătoare, la care statul britanic este unul din acționari, va cofinanța proiectul.

Capacitatea prevăzută este de 10 tone pe an – o cantitate de combustibil nuclear al cărei conținut energetic este echivalent cu cel a peste un milion de tone de cărbune, a menționat ministerul pentru securitatea energetică și emisii nete zero condus de Coutinho.

viewscnt
Afla mai multe despre
combustibil nuclear
marea britanie