Gazprom a pierdut Europa și trece de la profit la pierderi masive

Gazprom a pierdut Europa și trece de la profit la pierderi masive
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2024

Grupul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, în condițiile în care vânzările sale de gaze spre Europa s-au redus la jumătate, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom anul trecut au scăzut până la 8.541 miliarde de ruble (93 miliarde de dolari), de la 11.673 miliarde de ruble în 2022. Profitul operațional s-a înjumătățit, până la 1.765 miliarde de ruble (19 miliarde de dolari) în 2023, de la 3.634 miliarde de ruble (44,9 miliarde de dolari) în 2022, arată Agerpres.

VIDEO Republica Moldova lansează o nouă linie electrică spre România, cu sprijin american. „Asistăm la un eveniment istoric.” CITEȘTE ȘI VIDEO Republica Moldova lansează o nouă linie electrică spre România, cu sprijin american. „Asistăm la un eveniment istoric.”

Datele comunicate de Gazprom mai arată că anul trecut cheltuielile de capital s-au ridicat la 3.119 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari), în timp ce veniturile realizate de vânzările de gaze s-au înjumătățit până la 3.125 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari). În schimb, veniturile din vânzarea de petrol, gaz condensat și produse procesate din petrol și gaze au crescut cu 4,3% până la 4.113 miliarde ruble (45 de miliarde de dolari).

Exporturile de gaze rusești spre Europa, care odată era cea mai importantă piață de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecințelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi.

Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune CITEȘTE ȘI Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune

Chiar dacă Gazprom nu mai dă publicității date privind exporturile sale de gaze, calculele efectuate de Reuters arată că, în 2023, livrările de gaze ale Gazprom spre Europa au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
europa