Spectacolele-experiment anunțate pentru weekendul 15-16 mai la Teatrul Național București și Opera București, cu ocuparea integrală a sălilor, vor fi fără distanțare, însă doar cu accesul persoanelor vaccinate.
Sâmbătă, 15 mai, va avea loc la Teatrului Național București primul spectacol-experiment din România în pandemie. La piesa „Dineu cu proști”, care-l are ca protagonist pe Horațiu Mălăele, toate scaunele vor fi ocupate – așadar, nici urmă de distanțare -, însă numai de persoane vaccinate. Directorul TNB, Ion Caramitru, a explicat că spectatorii trebuie să urmeze niște pași pentru a putea asista la acest spectacol. În primul rând, pot cumpăra bilete exclusiv online, de pe mystage.ro, agenția cu care TNB lucrează, iar la intrare vor fi obligați să prezinte cartea de identitate și dovada vaccinării, pentru a li se permite accesul, arată Digi 24.
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului Masca de protecție nu va fi obligatorie la acest spectacol, așa că cine nu vrea să o poarte nu va fi obligat s-o facă. „Așa am hotărât, dacă vor, bine, dacă nu, nu”, a spus Ion Caramitru.
Opera anunță și un spectacol pentru nevaccinați, cu testare Spectacolul-experiment de la Opera Națională București se va desfășura în același weekend, după aceleași reguli, cu o măsură de prevenție în plus. „Avem 4 zone, cu 4 puncte diferite de intrare, în fiecare punct din sală se ajunge pe altă parte”, a spus Daniel Jinga, directorul Operei, explicând că această măsură a fost luată pentru că „vrem să reducem la minimum riscurile, fiindcă știm că există o rată de insucces a vaccinarii”, scrie Libertatea.
La o zi după acest spectacol la care vor avea acces numai persoane vaccinate, Jinga a anunțat că Opera va organiza un altul, pentru nevaccinați, cu testare rapidă.
„Acesta se va desfășura în aer liber, vrem să implică și HoReCa, să existe o zonă de catering”, a spus directorul Operei, adăugând că spectatorii vor fi testați gratuit chiar la Operă, cu teste rapide primite de instituția culturală prin contracte de sponsorizare sau donație.
Spectacolele-experiment sunt organizate pentru a se vedea care e rata de transmisie a noului coronavirus în diverse circumstanțe. În situația de față, autoritățile vor să vadă dacă, în cazul persoanelor vaccinate, mai există risc de îmbolnăvire.