Cea mai mare criză de angajați din turism are efecte: Deși hotelurile de pe litoral sunt încă pline, jumătate din personal a plecat deja acasă. Director de hotel - "Generațiile tinere s-au născut obosite"

Cea mai mare criză de angajați din turism are efecte: Deși hotelurile de pe litoral sunt încă pline, jumătate din personal a plecat deja acasă. Director de hotel - "Generațiile tinere s-au născut obosite"
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 31 aug 2018

Cea mai mare criză de forță de muncă din turism de după 1990 se adâncește pe zi ce trece, iar începutul de lună septembrie este dezastruos din acest punct de vedere pentru numeroase hoteluri de pe litoral care, deși încă pline, și-au pierdut deja jumătate de personal din ultima săptămână a lunii august. Din acest motiv, multe hoteluri de pe litoral sunt nevoite să reducă activitatea de la 1 septembrie, deși au cereri de cazare.

Din cauza crizei mari de forță de muncă, hotelierii de la mare au fost nevoiți să angajeze în această vară, cum a relatat anterior Profit.ro, tineri cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, astfel că peste 40% din personalul din acest an de pe litoral a fost format din adolescenti, relatează, pentru Profit.ro, Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Urmărește-ne și pe Google News
Expertiză germană de top pentru fântânile din Piața Unirii CITEȘTE ȘI Expertiză germană de top pentru fântânile din Piața Unirii
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Acești tineri au început să plece încă de la finalul lunii august pentru că începe școala și vor să mai prindă o săptămână de vacanță, deoarece sunt foarte obosiți și nu sunt obișnuiți cu munca, cei mai mulți dintre ei fiind la primul serviciu. Oricum, ei au venit și au luat aceste slujbe în joacă, au venit mai mult să se distreze la mare decât să muncească. În concluzie, forța de muncă este puțină, nepregătită și nu vrea să muncească, iar generațiile tinere s-au născut obosite și trăiesc ca să se odihnească", susține Răducan, care adaugă că la hotelul pe care îl conduce au părăsit posturile în jur de 3-4 tineri în fiecare zi din ultimele 5-6.

FOTO Ce mai vând românii online: Timbru de colecție, inel de logodnă și covor cu portretele soților Ceaușescu CITEȘTE ȘI FOTO Ce mai vând românii online: Timbru de colecție, inel de logodnă și covor cu portretele soților Ceaușescu

Dacă în alți ani nu ar fi fost o problemă plecarea personalului la final de sezon, pentru că, oricum, după 25 august scădea solicitarea de locuri pe litoral, anul acesta, datorită voucherelor de vacanță, cererea de cazare a rămas similară cu cea din vârf de sezon până spre 10 septembrie. După 10 septembrie, indiferent cât de puțin ar costa o vacanță la mare, chiar și gratis dacă ar fi, turiștii ar pleca acasă pentru că începe școala și litoralul românesc este o destinație în principal pentru familiile cu copii, explică Răducan.

În aceste condiții, hotelierii lucrează cu puținii angajați rămași și cărora le plătesc orele suplimentare. Multe hoteluri nu mai fac rezervări în septembrie, deși au cerere, pentru că nu au cu ce să asigure serviciile, spune oficialul FPTR. "E cea mai gravă criză de forță de muncă de după 1990. Și se adâncește, pentru că generațiile noi sunt din ce în ce mai leneșe. Românii nu mai sunt harnici și fac treaba de mântuială. Sunt învățați să câștige bani fără să muncească. Noi trăim într-o legendă cum că românii sunt muncitori. Da, așa este, dar afară, nu în țară", crede acesta.

FOTO Datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști vin pentru prima dată pe litoral. Unii dintre ei pictează pereții camerelor de hotel CITEȘTE ȘI FOTO Datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști vin pentru prima dată pe litoral. Unii dintre ei pictează pereții camerelor de hotel

Răducan spune că, în afara tinerilor în vârstă de 16-18 ani care au plecat acasă, și o parte dintre angajații majori, în general localnici, au părăsit posturile pentru că nu sunt obișnuiți să lucreze mai mult de trei luni pe vară. Cei care sunt din zonă nu mai vor să muncească. "Dacă un hotel de pe litoral ar fi deschis permanent, nu cred că și-ar găsi forță de muncă, pentru că cei de-aici trag tare două-trei luni, după care obosesc. Există și o categorie importantă de oameni care nu vor să lucreze pentru că ei câștigă mai mult stând acasă, au ajutor de șomaj, se grupează mai multe familii într-un apartament, iar pe celelalte le închiriază și împart banii. Preferă să stea în șomaj, au membri în străinătate care le trimit bani etc.", adaugă reprezentantul patronatului.

El nu se așteaptă ca în România să fie găsită prea curând forță de muncă dispusă să lucreze sezonier, iar singura soluție este "importul" de personal. Problema este că legislația românească, redactată cu 10-15 ani în urmă, este protecționistă cu forța de muncă autohtonă, pentru că atunci când a fost elaborată nu existau probleme pe această piață. De atunci nu s-a schimbat nimic în legislație, dar din România au plecat 4 milioane de oameni la muncă în străinătate și golul nu a fost umplut de nimeni. A rămas aceeași legislație protecționistă, doar că nu mai are ce să protejeze.

FOTO Plajă terapeutică pentru persoanele cu dizabilități, amenajată în stațiunea Mamaia CITEȘTE ȘI FOTO Plajă terapeutică pentru persoanele cu dizabilități, amenajată în stațiunea Mamaia

"În timp ce toate țările occidentale și-au deschis granițele pentru forța de muncă din orice parte a globului,  noi ținem încă granițele închise pentru că politicienilor nu le pasă, fiindcă ei trăiesc oricum în altă lume", crede reprezentantul patronatului.

Dragoș Răducan afirmă totodată că salariile nu pot fi mărite prea mult din cauza productivității slabe a angajaților români. "Vorbim de randament și productivitatea angajatului român, care pentru a face o treabă bună trebuie să angajezi doi. În loc să dai salariu mai mare unuia singur, trebuie să dai două salarii mici, dar niciunul nu face treabă bună. Productivitatea slabă nu te lasă să mărești salariile. Ca să faci asta, trebuie să scumpești vacanțele, dar turiștii nu sunt dispuși să plătească mai mult", susține reprezentantul patronatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
turisti
hotel
litoral