Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureș, că există două variante pentru înființarea Muzeului Holocaustului, una fiind o hotărâre de Guvern, iar a doua o inițiativă legislativă. "Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan și vom da o hotărâre de Guvern și bineînțeles propunerea legislativă din Parlament pe care o vom susține. (...) Locația este o locație identificată, într-adevăr, lângă Muzeul Antipa, vom vedea dacă acea locație este cea mai bună, dacă este o locație bună acolo vom înființa Muzeul Holocaustului", a spus Dăncilă, citată de News.ro.
Șefa Executivului a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, dacă Guvernul își păstrează intenția de a înființa Muzeul Holocaustului.
"Da, acest lucru este chiar în programul de guvernare, vrem să înființăm Muzeul Holocaustului, am avut discuții referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală, una este o hotărâre de Guvern, a doua este o inițiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan și vom da o hotărâre de Guvern și bineînțeles propunerea legislativă din Parlament pe care o vom susține. Deci eu cred că este un lucru pe care l-am promis și pe care trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Locația este o locație identificată, într-adevăr, lângă Muzeul Antipa, vom vedea dacă acea locație este cea mai bună, dacă este o locație bună acolo vom înființa Muzeul Holocaustului. Bineînțeles că am văzut acum că sunt opiniii diferite față de locație (...)", a afirmat Dăncilă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV River Development, controlat de Ion Rădulea, scoate la vânzare proiectul imobiliar mixt The Light și speră la un randament de sub 7%. „Bucureștiul a intrat pe radarul investitorilor.“Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România (MNIEHR) a devenit, cu mult timp înainte de a fi elaborată Hotărârea de Guvern privind înființarea lui, un subiect controversat în zona culturală românească. După mai mult de trei ani de la demararea discuțiilor privind organizarea lui, scandalul a pornit de la spațiul pe care s-ar putea să fie construit. Este vorba despre un teren al Muzeului „Antipa”, în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, vizat de Institutul „Elie Wiesel”. Eventuala dare în folosință a acestuia a stârnit reacții din partea lumii academice românești, a unor politicieni, iar recentele declarații ale ministrului Culturii nu au făcut decât să stârnească și mai multe întrebări și nemulțumiri.
Proiectul muzeal este un parteneriat între Administrația prezidențială, Guvernul și Parlamentul României. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este cel care îl coordonează.
MNIEHR va avea ca scop prezentarea și promovarea istoriei, culturii și tradițiilor comunităților evreiești din România, pentru cunoașterea în plan intern și internațional a contribuției acestei minorități naționale la evoluția și modernizarea societății românești de-a lungul timpului.