Ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, atrage atenția că problema deșeurilor menajere acumulate pe străzile din Arad nu a fost rezolvată, afirmând că ”evenimentele sunt total scăpate de sub control”. Ministrul susține că firma de salubrizare nu a respectat termenele stabilite pentru îndeplinirea măsurilor dispuse și amenință că, dacă autoritățile locale competente și firma ”nu vor realiza gravitatea situației și riscul major la care sunt supuși arădenii”, este pregătită să ia ”măsuri fără precedent”.
Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, de ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, se arată că în urma celor cinci acțiuni de control succesive ale Gărzii Naționale de Mediu la societatea de salubritate SC Retim Ecologic Service SA, care are în atribuții municipiul Arad și localități apropiate, s-au aplicat amenzi în valoare de peste 340.000 lei, scrie News.ro.
”Cu toate acestea și în pofida faptului că a primit mai multe măsuri clare, cu termene de soluționare, societatea de salubritate nu a reușit să soluționeze criza deșeurilor din județul Arad, toate termenele dispuse de autoritățile de mediu fiind, sistematic, încălcate”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Erste: Fondurile europene disponibile pentru România s-ar putea reduce cu o treime ca raport în PIB pe noul buget european, cea mai mare scădere din regiuneMinistrul amintește că în 4 mai a fost prezent în Arad, cu scopul de a găsi soluții, împreună cu responsabilii locali, la ”criza gunoaielor”, fiind stabilite cinci măsuri principale, cu termene concrete.
În urma controalelor și monitorizării permanente efectuate de comisarii Gărzii de Mediu și de Corpul de control al ministrului Mediului (care a fost în Arad în perioada 8-10 mai), s-a constatat că niciuna dintre măsuri nu a fost îndeplinită în totalitate, iar gunoaie încă mai pot fi văzute în oraș, inclusiv la școli și spitale.
”Având în vedere cele constatate, Garda Națională de Mediu a amendat, din nou, societatea, cu 90.000 de lei. Totodată, Ministerul Mediului a notificat Prefectura județului Arad, Consiliul Județean și ADI-SIMD cu privire la încălcarea termenelor dispuse și a solicitat măsuri urgente în funcție de competențele fiecărei instituții”, arată comunicatul.
Ministrul consideră că a existat suficientă toleranță față de firmă și autoritățile locale, iar ”Garda de Mediu a fost zi de zi în teren și a făcut tot ce i-a stat în putere, în limita competențelor, să îi determine pe responsabili să își facă treaba”.
”Eu personal am fost acolo săptămâna trecută, am oferit soluții și am crezut că stau de vorbă cu oameni responsabili. Din păcate, tot ceea ce s-a întâmplat după vizita mea îmi dovedește contrariul. Este limpede că evenimentele sunt total scăpate de sub control. În cazul în care, nici în ceasul al 12-lea, nu vor realiza gravitatea situației și riscul major la care sunt supuși arădenii, voi reveni la Arad în perioada imediat următoare și sunt pregătită să iau măsuri fără precedent. Nu voi permite nimănui să joace poker cu sănătatea oamenilor”, afirmă, în comunicat, ministrul Grațiela Gavrilescu.
Într-o adresă trimisă vineri de Ministerul Mediului Prefecturii Arad, Consiliului Județean, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Management a Deșeurilor (ADI-SIMD) Arad și firmei Retim, se atrage atenția asupra problemelor nerezolvate.
„În aceste condiții, doamnă Prefect, vă rugăm să evaluați și să întreprindeți demersurile necesare deblocării situației de criză, potrivit legii”, se arată la finalul adresei semnate de ministru.
Joi, Primăria Arad a transmis un comunicat de presă în care arată că dă un ultimatum firmei Retim.
”Primăria municipiului Arad dă un ultim termen de revenire la normalitate Retim-ului. Este vorba despre ziua de duminică, 13 mai 2018. Dacă nici noua strategie adoptată de operatorul de salubrizare, respectiv respectarea traseelor inițiale de colectare a gunoiului menajer, nu va da rezultate, începând de săptămâna viitoare Primăria Arad va analiza posibilitatea de a ieși din asocierea ADI SIGD Arad. Acesta este primul pas necesar pentru a putea gestiona în mod direct un nou contract de salubrizare menajeră pe municipiul Arad. Nici Primăria, nici cetățenii nu pot fi bătaia de joc a nimănui!”, afirmă, în comunicat, viceprimarul Călin Bibarț.
”Criza gunoaielor” a apărut în 24 aprilie, după ce o nouă firmă - RETIM Ecologic Service SA - a preluat activitatea de ridicarea a deșeurilor menajere, în urma unei licitații publice.
Comform autorităților, firma s-a dovedit incapabilă să facă față programului de ridicare a deșeurilor menajere, motiv pentru care în tot orașul au apărut cantități uriașe de gunoaie în jurul containerelor.
Amenzile aplicate de mai multe instituții ale statului firmei Retim sunt de aproape 500.000 de lei, dar cu toate acestea societatea nu își îndeplinește corect atribuțiile, iar mii de arădeni comentează pe rețelele de socializare, unde postează și fotografii cu gunoaie, situația neplăcută în care se află orașul de câteva săptămâni.