Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost vizitat în 2023 de 575.551 de persoane. Instituția muzeală administrează un patrimoniu științific de aproape 2 milioane de bunuri, prezente în expoziția permanentă și în cele 26 de spații de depozitare. În anul 2023, alte 3.620 de exemplare s-au adăugat colecțiilor științifice în urma cercetărilor specialiștilor. Un număr de 3.937 piese cu valoare științifică, documentară și memorială sunt înscrise în Europeana, patrimoniul digital al Europei.
Doar expoziția permanentă a Muzeului a fost văzută de 374.553 de persoane. 30.227 participanți au fost la 43 de proiecte educaționale, cu un total de 617 de activități. Trei expoziții temporare majore au adunat 170.771 de vizitatori iar 5.662 au fost vizitatori cu nevoi speciale, se arată în comunicatul Muzeului "Antipa" scrie News.ro.
"Pentru fiecare 1 leu primit de la bugetul de stat, am mai adus încă 1,326 lei din venituri proprii", arată Muzeul.
Veniturile proprii sunt extrem de importante pentru noi, deoarece subvenția asigură doar 18% din cheltuielile cu bunuri și servicii.
Veniturile proprii au provenit din: bilete pentru vizitarea muzeului sau/și participarea la activitățile organizate de muzeu; vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului; prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.); sponsorizări primite și accesarea de fonduri europene.
Potrivit instituției, rampele de acces pe toate cele trei nivele de acces ale muzeului pentru utilizatorii de scaun rulant au fost instalate în martie 2023.
În 2023 a continuat programul „Orele liniștite la Antipa” care a cuprins 23 de ediții, cu cinci mai multe față de anul 2022.
„Orele liniștite la Antipa” reprezintă un program special de vizitare a Muzeului, în zilele de luni (când muzeul este în mod normal închis pentru publicul general), pentru vizitatorii cu deficiențe senzoriale asociate diferitelor tipuri de diagnostic.
CITEȘTE ȘI ANAF - amenzi de peste 8 milioane de leiA continuat programul „Descoperă”, care a cuprins 41 de ateliere la care au participat 447 copii și tineri cu cerințe educaționale speciale, de două ori mai multe față de 2022, și de care s-au bucurat alți peste 200 de participanți, comparativ cu anul precedent. Pornind de la povești frumoase despre animale, participanții au descoperit în cadrul atelierelor adevăruri științifice explicate într-un mod accesibil, stimulându-le astfel curiozitatea și creativitatea.
A fost finalizat proiectul „Atinge-mă Umbră!” și a fost redefinit modul în care publicul se poate comporta în muzeu în relație cu obiectele expuse. Obiectele de patrimoniu din Muzeul Antipa, ca în orice alt muzeu, trebuie protejate, astfel încât atingerea lor de vizitatori este explicit interzisă.
Muzeul "Antipa" prin acest proiect co-finanțat de AFCN propune vizitatorilor o soluție inovativă prin punerea la dispoziție pentru vizitatori a 9 exponate interactive care POT fi atinse („umbre”), cu care vizitatorii pot interacționa fără restricție.
Cei 15 cercetători ai muzeului au desfășurat activități de cercetare și dezvoltare a patrimoniului, în cadrul a două proiecte din planul anual de activități al Muzeului: „Evaluarea diversității taxonomice și genetice a faunei naționale și mondiale” și „Dezvoltarea patrimoniului științific muzeal prin cercetarea de teren”. Scopul cercetărilor efectuate a fost acela de a aduce contribuții importante la cunoașterea fundamentală atât a biodiversității României, cât și a celei mondiale, precum și de a îmbogăți colecțiile Muzeului cu material biologic valoros atât din punct de vedere științific cât și patrimonial. Rezultatele obținute au contribuit atât la completarea documentării științifice a patrimoniului deținut deja de muzeu, cât și la dezvoltarea colecțiilor științifice ale muzeului. De asemenea, aceste rezultate au stat la baza elaborării și publicării unor lucrări științifice în reviste internaționale de prestigiu.
Proiectul „Completarea nivelului de cunoaștere a biodiversității prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes comunitar din România și raportarea în baza articolului 17 al Directivei Habitate 92/43/CEE”, finanțat din fonduri europene în cadrul Programului POIM/178/4/1/ Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate. Coordonatorul acestui proiect de importanță națională a fost Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar Muzeul a fost partener alături de alte 10 instituții de profil. Acest proiect a început în anul 2019, finalizându-se în decembrie 2023. Responsabilitatea Muzeului în cadrul acestui proiect a fost să studieze și să evalueze starea de conservare a speciilor de n evertebrate de interes comunitar (protejate la nivelul întregii Uniuni Europene) întâlnite pe teritoriul României.
Proiectul „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management și promovarea Parcului Natural Lunca Mureșului și ariile protejate conexe”, finanțat tot din fonduri europene, în care Muzeul a desfășurat în perioada februarie-septembrie 2023 studii de inventariere și evaluare a stării de conservare a speciilor de interes comunitar și național de micromamifere și nevertebrate din Parcul Natural Lunca Mureșului.
Muzeul acordă o atenție deosebită și activităților editoriale, în anul 2023 editând, publicând și tipărind volumul 66 (numerele 1 și 2) al revistei Travaux du Muséum National d’Histoire Naturelle “Grigore Antipa”, care cuprinde un număr total de 21 de lucrări științifice. Prin editarea și publicarea acestei reviste de specialitate, Muzeul încurajează și sprijină atât valorificarea științifică a colecțiilor de istorie naturală, cât și dezvoltarea cunoașterii biodiversității.