Guvernul elvețian a aprobat planuri de legalizare a vânzării și consumului de canabis în Zurich, într-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale și economice ale reglementării drogului, transmite CNBC.
Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenți din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, de la farmacii, dispensare speciale și cluburi sociale din oraș, scrie News.ro.
Participanții vor trebui să răspundă la un chestionar la fiecare șase luni, despre obiceiurile lor de consum și efectele asupra sănătății, ca parte a studiului, care este realizat în colaborare cu Universitatea din Zurich.
În cele din urmă, studiul își propune să determine condițiile în care legalizarea canabisului în Elveția poate fi compatibilă cu ”promovarea sănătății și siguranței individuale și publice”, au spus liderii studiului.
Dovezile studiului urmează să fie publicate treptat, începând cu anul viitor.
”Ideea este de a obține dovezi solide în lumea reală, care să servească la elaborarea politicilor pentru noile reglementări [naționale] privind canabisul”, a spus Barbara Burri, manager de proiect la departamentul municipal de sănătate din Zurich.
Inițiativa vine în timp ce alte părți ale Europei își regândesc reglementările privind marijuana, ca răspuns la schimbările mai ample ale politicii de droguri de pe glob.
Este așteaptat ca Germania, cea mai mare economie a Europei, să introducă un proiect de lege privind consumul și vânzarea de canabis în următoarele săptămâni, o mișcare care ar face din aceasta prima țară din UE care să permită vânzarea comercială a drogului la nivel național.
Luxemburgul și Republica Cehă au propus deja planuri de legalizare a canabisului pentru consumul de către adulți, în timp ce în Austria, Italia și Spania nu mai este o infracțiune să dețină cantități mici de drog pentru consumul personal.
Malta, cel mai mic stat membru al UE, a devenit în 2021 prima țară din bloc care a legalizat posesia personală a drogului și a permis ”cluburi de canabis” private, unde membrii pot cultiva și împărtăși drogul.
În altă parte, Canada, Uruguay și, recent, Thailanda, au trecut la legalizarea drogului în ultimul deceniu.
Locuitorii din Zurich interesați să participe la studiu sunt invitați să se înregistreze, cu condiția să fie consumatori activi de canabis cu vârsta legală, să nu aibă afecțiuni medicale subiacente și să nu fie în prezent angajați ca șoferi profesioniști.
Aproximativ o treime dintre adulții din Elveția au încercat canabis, potrivit sondajelor de sănătate publică.
În Zurich, cel mai populat oraș din țară, cu peste 420.000 de locuitori, se estimează că 13.000 de locuitori sunt utilizatori obișnuiți.
În următoarele luni sunt planificate studii suplimentare cu sponsori publici și universitari și în orașele Basel, Berna, Lausanne, Geneva, Biel, Thun, Olten și Winterthur.