Doisprezece fotografi din România și doi invitați din străinătate deschid sâmbătă prima ediție a Salonului European de Fotografie Baia Mare, care face parte din seria de evenimente organizate în lupta pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
"Vernisajul va avea loc în prezența artiștilor, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 17:00, la Cinema Minerul. Evenimentul, organizat la inițiativa Fundației „Baia Mare 2021”, va regrupa paisprezece expoziții personale, care pun în balanță tradiția și rigoarea documentară cu cele mai importante subiecte ale momentului, cadrele spontane cu experimentele de compoziție", se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Salonul reunește artiști precum : Petruț Călinescu, Cristian Crisbășan, Dan Ioan Dinescu, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Mihai Grigorescu, Tony Melvin, Ioana Moldovan, Olah Laszlo Tibor, Alexandru Paul, George Popescu, Hajdu Tamas, Oleg Tishkovets sau Remus Țiplea.
Autor: Oleg Tishkovets
Potrivit organizatorilor, Salonul European de Fotografie Baia Mare 2016 este un eveniment pilot care declară arta fotografică și meseriile creative conexe ei ca un pilon structural în vederea obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Premisele organizării unui salon internațional de fotografie la Baia Mare sunt duble: reafirmarea tradiției și explorarea celor mai relevante tendințe, se mai arată în comunicat.
”Fotografia a devenit un fenomen social. Explozia tehnică a permis înglobarea unor sisteme de fotografiere în cele mai diverse echipamente și device-uri, punând la îndemâna tuturor un aparat de fotografiat sau de filmat. Omul contemporan este însoțit permanent și peste tot de magica camera obscură. Dacă tehnica fotografică este ușor accesibilă oricui, cu costuri neglijabile, nu același lucru îl putem spune despre ritmul în care “limbajul fotografic” este însușit de către cei mai mulți dintre noi”, explică Vasile Dorolți, curatorul expoziției.
Autor: Ioana Moldovan
În afara cinematografului Minerul, alte spații expoziționale unde vor expune artiștii fotografi participanți la Salon sunt Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Teatru Municipal Baia Mare, Muzeul de Istorie și Arheologie – Bastionul Măcelarilor, Biserica Catolică Sfânta Treime, Clădirea Millennium I, Clădirea Millennium II, Galeria Gazda – sediul Fundației Baia Mare 2021, Casa Lendvay și Galeria Partner. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Baia Mare 2021, Municipiul Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș și Prefectura Maramureș,
Tot în cadrul demersului de obținere a titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, la Baia Mare se mai organizează North West Fest, primul festival de jazz din Baia Mare, atelierul internațional de film documentar Aristoteles Workshop sau cea de-a doua ediție a Festivalului de Vin și Gastronomie.
Autor: Hajdu Tamas
Ministerul Culturii a lansat, în decembrie 2014, un apel orașelor din România care vor să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) pentru anul 2021. Un juriu de experți va evalua candidaturile orașelor rămase în competiție și anunțate în decembrie 2015 - București, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare - și va anunța câștigătorul pe 16 septembrie.
Programul a fost inițiat de Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985. Anul acesta, localitățile San Sebastián (Spania) și Wrocław (Polonia) sunt deținătoarele titlului. În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din țările candidate la UE (Serbia și Muntenegru), una din Grecia și una din România.
Autor: Tibor Olah Laszlo