O echipă de cercetători britanici de la universitățile din Manchester și Leicester au dezvoltat drojdii care conferă berii noi arome, ei reușind să găsească astfel o variantă căutată de berari încă din anii 1800, anunță agenția Xinhua.
Oamenii de știință au dezvăluit într-un studiu publicat miercuri că au dezvoltat tulpini unice, fertile și hibride de drojdie care oferă opțiuni noi și interesante pentru aroma, gustul și procesele de preparare a berii, scrie Agerpres.
Tipul de drojdie folosit în procesul de fermentație influențează gustul berii.
„Există în prezent două categorii principale de drojdii, 'ale' și 'lager', plus sute de variante folosite de producătorii de bere moderni în cadrul unei industrii în plină expansiune la nivel global. S-a demonstrat că tulpinile hibride de drojdie nou create se reproduc cu succes și produc descendenți cu caracteristici specifice dezirabile necesare în procesul de fabricare a băuturilor”, au declarat oamenii de știință în studiul lor.
„O problemă fundamentală” legată de bere
Daniela Delneri, profesor de genomică evolutivă în cadrul Institutului de Biotehnologie din Manchester, și echipa ei au reușit să producă hibrizi fertili de drojdie cu diverse trăsături genetice.
„Această cercetare rezolvă problema fundamentală a sterilizării hibrizilor și a reproducerii multigeneraționale. Alături de colegul meu, profesorul Ed Louis de la Universitatea din Leicester, am reușit să depășim barierele speciilor și să identificăm trăsăturile genetice unice ale hibrizilor. Această tehnologie are capacitatea de a revoluționa practicile actuale, permițând crearea rapidă de drojdii eficiente și personalizate, purtătoare ale unor trăsături specifice, noi și importante”, a declarat Delneri.
„Spre exemplu, hibrizii de drojdie care conțin trăsături din speciile nou descoperite, pot adăuga o notă de cuișoare picante la aroma finală a produsului fermentat”, a precizat cercetătoarea.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiilePe lângă faptul că deschide oportunități în producția de alimente și băuturi, această abordare ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea unor noi „fabrici de celule” din drojdie, care ar putea fi utilizate în domeniul biotehnologiei industriale pentru a biofabrica în mod sustenabil produse farmaceutice, substanțe chimice și combustibili, a spus Daniela Delneri.
„Această cercetare demonstrează modul în care potențialul de îmbunătățire a biodiversității naturale și de dezvoltare a unor noi hibrizi este mai mare decât se credea și va oferi industriei noi modalități de a genera opțiuni noi și interesante pentru consumatori”, a adăugat ea.