Actrița Olivia de Havilland, cunoscută pentru roluri din filme ca „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moștenitoarea/ The Heiress” și serialul „Nord și Sud/ North and South”, a murit la Paris, la vârsta de 104 ani.
Premiată de două ori cu Oscar, în 1947 și în 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) și „The Heiress” (1949), de Havilland s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916, scrie News.ro.
Din 1941, era cetățean al Statelor Unite ale Americii, iar din 1953 trăia la Paris.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alături de Kirk Douglas, născut și el în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz și Anatole Litvak și cu actori precum Errol Flynn și Mickey Rooney.
Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, și o mamă actriță de teatru, cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland a fost verișoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviației.
În 1919, părinții ei s-au despărțit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.
În 1934, Olivia de Havilland se pregătea să devină profesoară de limba engleză când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopți de vară", după William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, ea a apărut în „Căpitanul Blood/ Captain Blood" (1935), alături de atunci necunoscutul australian Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran.
Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care „Atacul brigăzii ușoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) și „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood" (1938).
În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului", produs de influentul David O. Selznick. A interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care devine soția lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light).
„Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar și cele mai mari încasări din acea vreme.
Din palmaresul ei fac parte două Globuri de Aur și un premiu pentru interpretare primit la Veneția, pentru „The Snake Pit” (1948).
Între filmele în care a jucat se numără „Dublă enigmă/ The Dark Mirror" (1946), „Verișoara mea Rachel/ My Cousin Rachel" (1952) și thrillerul psihologic „Secretul verișoarei Charlotte/ Hush... Hush Sweet Charlotte" (1964), alături de Bette Davis. A făcut parte din distribuția „Al cincilea muschetar/ The Fifth Musketeer”, alături de Ursula Andreess și Beau Bridges, după care au urmat filme și seriale de televiziune, între care „Nord și Sud”, cu Patrick Swayze, Kirstie Alley și Lesley-Anne Down.
Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului" de câteva zeci de ori și „de fiecare dată, îmi aduce bucurie".
„Din fericire, nu mă face melancolică", spunea ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. „Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură".
În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de președintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.
În 2017, actrița a dat în judecată FX Networks la Tribunalul Superior din Los Angeles, spunând că nu și-a dat permisiunea pentru a fi reprezentată în serialul „Feud: Bette and Joan”, regizat de Ryan Murphy, și că modul în care este prezentată i-a afectat reputația.
În serial, rolul ei a fost jucat de Catherine Zeta-Jones. Susan Sarandon era Bette Davis, iar Jessica Lange, Joan Crawford.
Procesul a fost anulat de o instanță de apel din California, judecătorii argumentând că producătorii au dreptul să aducă modificări unui eveniment în prezentarea acestuia, cu scopul de a îl face mai atractiv pentru public. Mai târziu, el a ajuns la Curtea Supremă din California, care, de asemenea, l-a respins.