Grecia va începe negocierile cu creditorii internaționali pentru un nou pachet financiar de până la 86 de miliarde de euro, program în schimbul căruia guvernul de la Atena trebuie să implementeze reforme dure în următorii trei ani, relatează Bloomberg.
Discuțiile tehnice dintre guvernul de la Atena și experți ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) și Fondului Monetar Internațional (FMI) trebuiau să înceapă vineri, 24 iulie, însă startul negocierilor a fost amânat din motive tehnice, au declarat reprezentanți ai guvernului elen.
Amânarea începerii discuțiilor sugerează că este probabil ca Grecia să nu ajungă foarte curând la un acord cu creditorii privind condițiile ce trebuie îndeplinite pentru semnarea programului de asistență financiară, al treilea din ultimii cinci ani, potrivit unui oficial internațional citat de Bloomberg.
Dacă noul acord nu va fi semnat până pe 20 august, când Grecia trebuie să răscumpere obligațiuni guvernamentale de la BCE în valoare de 3,4 miliarde de euro, guvernul de la Atena ar putea fi nevoit să ceară UE un nou credit-punte prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară, pe lângă împrumutul de 7,1 miliarde de euro primit la mijlocul lunii iulie.
Pe 13 iulie, guvernul elen a ajuns la o înțelegere cu Troica creditorilor privind demararea unui al treilea program de asistență financiară externă, după negocieri care au durat 17 ore și care au înfrânt opoziția premierului Alexis Tsipras față de noi măsuri de austeritate în Grecia.
Printre măsurile cerute de creditori se numără privatizarea unor companii de stat, creșterea TVA, reducerea cheltuielilor guvernamentale și modificarea reglementărilor în sectorul bancar.