Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2021

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.600, în trimestrul IV 2020, în scădere cu 3.800 față de trimestrul anterior, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

”În trimestrul IV 2020, numărul locurilor de muncă vacante a fost 35.600, în scădere cu 3.800 față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,73%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacantea scăzut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 11.500”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News

În trimestrul IV 2020, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,85%), sănătate și asistență socială (1,51%), respectiv activități de spectacole, culturale și recreative (1,16%), scrie News.ro.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank
VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Optimismul managerilor a crescut. S-au deteriorat capitalul de lucru și relația cu băncile, dar suntem departe de o criză a cash-ului în companii CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Optimismul managerilor a crescut. S-au deteriorat capitalul de lucru și relația cu băncile, dar suntem departe de o criză a cash-ului în companii

Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activități de servicii (1,95%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (7.500 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,69%.

Sectorul bugetar a însumat puțin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.300 locuri vacante s-au regăsit în sănătate și asistență socială, 5.100 locuri vacante în administrația publică, iar 0,9 mii locuri vacante în învățământ. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri și restaurante (0,01%), în învățământ (0,26%) respectiv în construcții (0,27%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în hoteluri și restaurante (0,03 mii locuri vacante), tranzacții imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă (0,2 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

În trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul precedent, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat scăderi, atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante, cele mai relevante regăsindu-se înînvățământ (-0,32 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv în activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (-0,28 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante).

Celemai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante față de trimestrul precedent s-au observat în industria extractivă (+0,14 puncte procentuale), respectiv în tranzacții imobiliare și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,07 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, acesta a înregistat creșteride peste 0,1 mii locuri vacante în activitățile de transport și depozitare, respectiv informații și comunicații.

Față de același trimestru al anului anterior, în majoritatea activităților economice s-au înregistat scăderiale celor doi indicatori. Astfel, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în hoteluri și restaurante (-0,68 puncte procentuale), respectiv în activitățile de spectacole, culturale și recreative (-0,57 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacantea cunoscut scăderi importante în industria prelucrătoare (-3.500 locuri vacante), comerț (-2.300 locuri vacante), respectiv în hoteluri și restaurante (-1.500 locuri vacante).

În trimestrul IV 2020, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate-grupa majoră 2 (9.300 locuri vacante), lucrători în domeniul serviciilor-grupa majoră 5 (5.900 locuri vacante), ocupații elementare-grupa majoră 9 (4.800 locuri vacante), respectiv muncitori calificați și asimilați-grupa majoră 7 (4.200 locuri vacante).

Rata locurilor de muncă vacante a avut cele mai mari valori pentru ocupațiile de funcționari administrativi-grupa majoră 4 (0,97%), specialiști în diverse domenii de activitate-grupa majoră 2 (0,86%), lucrători în domeniul serviciilor-grupa majoră 5 (0,77%), respectiv ocupații elementare-grupa majoră 9 (0,75%).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit-grupa majoră 6 (0,31%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori-grupa majoră 1 (0,45%, respectiv 1.600 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au observat în ocupațiile de muncitori calificați și asimilați-grupa majoră 7 (-0,19 puncte procentuale, respectiv -1.300 locuri vacante), urmate de cele tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic-grupa majoră 3 (-0,17 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante).

La polul opus, creșteri față de trimestrul precedent s-au observat doar în ocupațiile de lucrători în domeniul serviciilor-grupa majoră 5 (+0,04 puncte procentuale, respectiv +0,2mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori-grupa majoră 1 (+0,03 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior s-au înregistrat doar scăderi, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, cea mai semnificativă regăsindu-se în rândul ocupațiilorde lucrători în domeniul serviciilor-grupa majoră 5 (-0,34 puncte procentuale, respectiv -2.900 locuri vacante).

”În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, pot prezenta un grad de fiabilitate, acuratețe, completitudine și comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăților apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg teritoriul României. Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unități economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituțiile cu atribuții în domeniu, de suspendarea temporară a activității unui număr semnificativ de unități economico-sociale sau chiar de încetarea activității unora dintre acestea”, arată datele INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
ins