Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 52.500 la finele trimestrului III

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 52.500 la finele trimestrului III
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2015

Numărul locurilor de muncă vacante în România, la nivelul trimestrului III din 2015, se situa la 52.500, în creștere cu 5.100 posturi mai multe față de trimestrul anterior, cele mai multe fiind înregistrate în administrația publică, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi.

Pe de altă parte, în T3 din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2014, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,24 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a urcat cu 12.700.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit INS, în intervalul iulie-septembrie, față de perioada anterioară, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,38%), alte activități de servicii (2,50%), respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (2,45%). În industria prelucrătoare s-au concentrat peste 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante (14,4 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,29%.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.600 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 6.600 în sănătate și asistență socială, respectiv 2.900 în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în industria extractivă (0,12%, respectiv 100 locuri vacante), urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,19%, respectiv 100 locuri vacante).

Datele statistice relevă, de asemenea, că în T3, prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,34 puncte procentuale), respectiv în cele de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (+0,29 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri s-au regăsit în activitățile din comerț (+1.500 locuri vacante), respectiv în cele din învățământ și sănătate și asistență socială (+700 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Diminuări atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante, s-au observat în activitățile profesionale, științifice și tehnice (-0,15 puncte procentuale, respectiv -200 locuri vacante), urmate de activitățile de hoteluri și restaurante (-0,08 puncte procentuale, respectiv -100 locuri vacante).

Pe de altă parte, rata locurilor de muncă vacante a consemnat, în T3 din acest an în comparație cu același trimestru al anului anterior, creșteri importante în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,88 puncte procentuale), în administrația publică (+0,75 puncte procentuale), urmată la mică distanță de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (+0,74 puncte procentuale).

Singurele diminuări mai relevante constatate prin compararea cu trimestrul similar al anului precedent au fost în alte activități de servicii (-0,09 puncte procentuale), respectiv în activități de servicii administrative și servicii suport și învățământ (- 0,08 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În trimestrul III 2015, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,60%, respectiv 15.400 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,41%, respectiv 100 locuri vacante).

Datele trimestriale privind rata locurilor de muncă vacante sunt obținute printr-o cercetare statistică selectivă trimestrială, având ca perioadă de referință luna de mijloc a trimestrului. Pentru dimensionarea eșantionului s-a luat în considerare obținerea unor estimări ale principalelor caracteristici cercetate, care să fie afectate de erori în limita a +/-3% și garantate cu o probabilitate de 95%. Începând cu trimestrul I 2015, eșantionul cuprinde 22.800 unități economico-sociale.

Unitățile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, cu excepția unităților administrației publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eșantion reprezentativ la nivel de județ (circa 770 de unități). Pentru sectorul economic au fost incluse în cercetare unitățile cu 4 salariați și peste, care reprezintă 93,10% din numărul total al salariaților din acest sector. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
ins