Cancelarul german Angela Merkel a cerut ca Uniunea Europeană să fie exceptată de la tarifele americane pentru importurile de oțel și aluminiu, scrie BBC.
"Cea mai bună opțiune ar fi ca UE să fie exceptată”, le-a spus ea oamenilor de afaceri adunați la Munchen, scrie News.ro
Merkel a avertizat că nimeni nu ar putea câștiga „o cursă până la capăt” și a spus că tarifele riscă să „afecteze pe toată lumea”.
CITEȘTE ȘI Rata șomajului din ianuarie - cea mai mică din ultimii 25 de ani raportat la aceeași lunăPreședintele american Donald Trump a spus că SUA este victima „unei piețe de schimb nedrepte” și că tarifele vor ajuta industria.
Taxele pe importuri, 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile, dar Canada și Mexicul vor fi exceptate cât timp negocierile pentru Acordul de Schimb Liber Nord-American (NAFTA) continuă.
CARE A FOST REACȚIA INTERNAȚIONALĂ?
Asociațiile de oțel și aluminiu din China au cerut răzbunare și au făcut apel către guvern să ia măsuri privind importurile americane de cărbune, produse agrare și electronice.
Japonia a spus că taxele pe importuri vor avea „un impact major” asupra relațiilor bilaterale, în timp ce Coreea de Sud a amenințat că va discuta problema cu Organizația Mondială a Schimburilor.
Ministrul Economiei din Mexic, Ildenfonso Guajardo, a spus că tarifele nu pot fi legate de discuțiile despre NAFTA.
Uniunea Europeană dorește discuții pe acest subiect și a criticat tarifele. Jyrki Katainen, membru în Comisia Europeană, a cerut să fie făcută o excepție pentru UE și a insistat că companiile europene nu sunt „o sursă de schimb nedrept”
Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a spus că decizia lui Trump este „foarte dezamăgitoare”. El a avertizat că Olanda este pregătită pentru „contra-măsuri”.
Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a spus că SUA nu ar trebui să se plângă de relația bilaterală privind schimburile și că guvernul său va încerca „necontenit” să fie exceptat de la aceste tarife.