Și Israelul a anunțat joi că se va retrage din UNESCO, după ce Statele Unite și-au făcut deja publică decizia de a se retrage din organizație acuzând instituția că este ”antiisraeliană”.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Anunțul Israelului a venit la câteva ore după ce al Statelor Unite. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia SUA, pe care a numit-o "demnă și morală", scrie News.ro.
“Este o decizie demnă și morală, pentru că UNESCO a devenit un teatru al absurdului. În loc să protejeze istoria, o distorsionează", a declarat Netantahu.
Israelul a devenit membru al UNESCO în 16 septembrie 1949.
CITEȘTE ȘI Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzelor abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănciStatele Unite au anunțat că doresc să-și păstreze statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanța ONU cu sediul la Paris.
Retragerea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO, adaugă departamentul.
”Această decizie nu a fost luată ușor și reflectă îngrijorările Statelor Unite cu privire la acumularea unor arierate la Unesco, necesitatea unei reformări în profunzime a organizației și pozițiile sale persistente antiisraeliene”, se arată în comunicat.
Washingtonul a avertizat la începutul lui iulie că intenționează să-și reexamineze relațiile cu UNESCO, după decizia organizației de a declara vechiul oraș Hebron, în Cisiordania ocupată, drept ”zonă protejată” a Patrimoniului Mondial.
Această decizie, calificată drept un ”afront față de Istorie”, ”discreditează și mai mult o agenție ONU deja foarte discutabilă”, declara atunci ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley.
Statele Unite, marile aliate ale Israelului, se distanțaseră deja de UNESCO.
CITEȘTE ȘI Premierul Tudose câștigă: Rovana Plumb, Sevil Shhaideh și Răzvan Cuc au demisionat din funcția de ministruEle nu au mai participat la finanțarea instituției din 2011, după ce agenția a primit Palestina între statele membre. Însă continuau, de atunci, să facă parte din Consiliul Executiv al UNESCO, alcătuit din 58 de membri.
Potrivit Departamentului de Stat, un statut de observator îi va permite să continue să aducă ”viziunea” și ”expertiza” americane ”în anumite dosare importante gestionate de organizație”, și anume ”protecția Patrimoniului Mondial, apărarea libertății presei” și promovarea științelor și educației.
Directoarea generală a UNESCO Irina Bokova a declarat că ”regretă profund” această decizie.
Universalitatea este esențială misiunii UNESCO în vederea construirii păcii și securității internaționale în fața urii și violenței, prin apărarea drepturilor omului și demnității umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.