Primăria Municipiului București vrea să achiziționeze servicii financiare pentru emiterea și vânzarea de obligațiuni destinate refinanțării datoriei publice locale provenite dintr-o emisiune de euroobligațiuni din anul 2015, scadente la începutul lunii mai 2025. Suma scadentă se ridică la 555,1 milioane de lei.
Reprezentanți ai JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, alături de cei ai fondurilor de investiții Wellington, Morgan Stanley și Petercam, care cumulează active de peste 3 trilioane de dolari, vor avea marți, la București, discuții la Guvern cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, conform informațiilor Profit.ro.
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a amendat Unicredit Bank cu 74.652 lei, echivalentul a 15.000 euro, după ce a constatat încălcarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD).
Rezervele valutare administrat de Banca Națională a României au scăzut cu 1,3 miliarde de euro în ianuarie, la cel mai redus nivel din ultimul an.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,9766 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9767 lei înregistrat vineri.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,94%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Guvernul va adopta un nou act normativ privind reglementarea pieței criptomopnedelor, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care a precizat că vor fi incluse prevederi privind companiile din domeniu, dar și privind modalitatea în care sunt impuse impozite pentru tranzacții.
Tot mai multe industrii, de la bijuterii și modă până la gestionarea deșeurilor alimentare, adoptă principiile economiei circulare, reducând risipa și generând beneficii financiare. Creșterea costurilor materiilor prime și presiunea de a reduce emisiile de carbon fac ca acest model economic să devină ”crucial,” potrivit Goldman Sachs, care estimează un beneficiu global de până la 4,5 trilioane de dolari până în 2030.
Premierul Ciolacu afirmă că proiectul de buget pentru 2025, care este adoptat sâmbătă de Guvern, este unul de dezvoltare și în care investițiile ajung la un nou record, respectiv la 150 de miliarde de lei, mai mult cu 30 de miliarde față de anul trecut.
Guvernul se așteaptă la o creștere a veniturilor de taxa specială pe bănci, introdusă în 2024, după ce încasările au depășit estimările inițiale. Mai mult, bugetul pe 2025 prevede și o creștere a încasărilor din impozitul pe profit plătit de bănci.