Bosnia-Herțegovina ar urma să facă săptămâna aceasta un pas important în ambiția sa de a adera la Alianța Nord-Atlantică, a anunțat luni secretarl general al NATO Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press.
Miniștriii de Externe din statele membre NATO urmează să dea miercuri undă verde Planului de acțiune în vederea aderării (MAP) Bosniei-Herțegovina, un plan de reforme care pregătește țara în vederea intrării în blocul militar occidental, scrie News.ro
Calendarul aderării acestei foste republici iuguslave va deveni mai clar, însă o aderare la NATO în curând este puțin probabilă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima transmisiune TV la rezoluție 8KReuniunea miniștrilor la Bruxelles urmează să semnaleze că ”suntem pregătiți să primim primul program național anual” al acestei țări afectate de disensiuni etnice și afectată dur de război în anii '90, când s-a destrămat fosta Iugoslave, a declarat Stoltenberg.
”Apoi Bosnia-Herțegovina va decide dacă se va folosi de această oportunitate”, a adăugat el
Această etapă are loc la opt ani după ce NATO a propus Bosniei-Herțegovina un Plan de acțiune în vederea aderării. Însă a refuzat să-l ”activeze”, până la îndeplinirea tuturor condițiilor cu privire la înregistrarea bunurilor apărării, precum cazărmi și clădiri folosite de către Ministerul Apărării.
Însă una dintre cele trei entități care fac parte din Bosnia-Herțegovina - Republica Srpska, cu populație majoritară de etnici sârbi, susținută de Belgrad - refuză să efectueze această înregistrare.
Fără să recunoască un drept de veto de facto al etnicilor bosniaci sârbi cu privire la Planul de acțiune, statele membre NATO au hotărât să avanseze în acest proces, în pofida faptului că este necesară înregistrarea proprietăților militare la nivel federal în vederea încheierii procesului prevăzut de plan.
NATO vede o susținere în urma alegerilor generale de la 7 octombrie, în urma cărora președinția tricefală - o instituție cu puțină putere dar menită să ajute la vindecarea rănilor etnice - este dominată de politicieni naționaliști.
Etnicul bosniac croat Zeljko Komsic a îndemnat, după învestirea sa în funcție, că este necesar ca Bosnia-Herțegovina să adere la NATO, însă etnicul bosniac sârb - prours - Milorad Dodik a insistat că este nevoie ca țara să rămâne ”neutră”.