Afacerile din turism s-au prăbușit în ultimele zile, iar hotelurile din țară funcționează pe pierdere, cu un grad de ocupare de sub 20%, pe fondul coronavirus, astfel că unele dintre acestea, ca și multe restaurante, s-au închis deja din lipsă de clienți, susține Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din țară și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El le solicită Ministerului de Finanțe și ANAF să accepte ca firmele de turism să nu mai plătească taxe și impozite 3 luni și îi cere premierului Ludovic Orban un dialog direct cu mediul de afaceri autohton, susținând că, în caz contrar, mai multe de o treime dintre hotelurile și restaurantele din țară și-ar închide porțile.
Murad spune, într-o discuție cu Profit.ro, că este foarte bine că sunt adoptate măsuri ferme pentru protejarea populației, pentru că oamenii sunt mult mai importanți decât orice business, dar că mediul de afaceri din România așteaptă și măsuri ferme pentru sprijinul economiei, afacerile din turism fiind puternic afectate de coronavirus.
"Din lipsă de clienți, cauzată de efectele coronavirus la nivel european, au început să se închidă hoteluri și restaurante în România, unele din București, centrale și cu tradiție. Mult mai importantă decât orice afacere e siguranța oamenilor, însă, pe de altă parte, economia, în general, și turismul, în special, trec printr-o situație de criză în care, dacă nu suntem atenți, multe dintre afaceri vor fi moarte în câteva luni și zeci de mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă", susține Murad.
El mai afirmă că gradul de ocupare al hotelurilor din București și din țară ar fi la acest moment de sub 20%, în condițiile în care, pentru a funcționa pe zero, fără să câștige bani, un hotel trebuie să fie ocupat în proporție de peste 50%.
"Facem apel la premierul Orban, la Ministerul de Finanțe și la ANAF - nu ne mai blocați conturile în cazul în care întârziem cu plata taxelor și impozitelor și nu ne mai amendați! Cerem comunicare cu Guvernul, pe care îl rugăm să se consulte și cu noi, nu doar cu multinaționalele, așa cum a promis PNL în campania electorală că va face. Facem apel la Ministerul de Finanțe și la ANAF să fie de acord cu amânarea plății taxelor și impozitelor firmelor de turism pentru o perioadă de minumum trei luni, altfel peste 30% dintre hotelurile și restaurantele din țară se vor închide în următoarele 90 de zile", spune omul de afaceri.
În turism nu a fost o scădere lentă, pe care s-o poată suporta companiile, ci o prăbușire bruscă, iar hotelurile și restaurantele sunt mai afectate decât pe timpul crizei din 2008, susține acesta.
"Așa cum s-a făcut un comitet de criză pe sănătate, ar trebui făcut unul și pe economie. Dacă se închid școlile, pentru că așa a zis premierul Orban, hotelurile și restaurantele se vor închide singure, din lipsă de clienți și lipsă de dialog cu Guvernul. La fel de grav e că, în acest moment, sunt stopate și investițiile din turism, pentru că nu mai avem de unde importa materiale. Noi, operatorii din turism, nu am fost contactați de Guvern pentru a încerca să găsim soluții, iar efectele vor fi devastatoare. Nu ne-a căutat niciodată premierul, care e atent cu multinaționalele, dar ignoră mediul de afaceri românesc", mai afirmă Murad.