Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că pe plajele nou realizate nu se vor construi beach-baruri, așa cum se întâmplă pe o plajă deja finalizată, și că soluțiile vor fi luate pe perioade scurte, până când în cazul acestor noi porțiuni de plajă se vor parcurge toate etapele legale. El a precizat că, în ciuda existenței contractelor de închiriere, în anii trecuți au fost foarte multe construcții ilegale pe plajă.
„Am spus că suntem într-o perioadă complicată din punctul de vedere al administrării acestor plaje pentru că sunt șantiere în lucru, pentru că sunt lucrări de construcții care trebuie să respecte anumite proceduri, pentru că vom crea porțiuni uriașe de plajă noi care trebuie să treacă prin toate procedurile de ridicare topo, intabulare, amenajare din punct de vedere urbanistic, reglementare din punct de vedere urbanistic și apoi de contractare pentru a fi exploatate în interes turistic. Și anul trecut și anul acesta am căutat și am și găsit soluții tranzitorii. Până când aceste lucrări nu vor fi finalizate, până când vom parcurge toate etapele menționate, până când vor fi intabulate și reglementate prin PUZ-uri, până atunci vorbim și vom vorbi de o perioadă tranzitorie, indiferent cine este ministru, indiferent cine este primar”, a explicat ministrul Mediului.
El a precizat că anul trecut s-a reușit găsirea unei soluții de compromis în ceea ce privește plajele, scrie News.ro.
„În această perioadă trebuie găsite soluții tranzitorii. Ele anul trecut au fost găsite printr-o soluție de compromis, pentru că anul trecut am vorbit de șantier în lucru, anul acesta deja aveam plajele intabulate, am găsit o soluție de compromis prin ordonanță de urgență și pentru anul viitor vom reglementa, de asemenea, sau pentru anii viitori, doi, trei ani, vom reglementa prin OUG modalitatea prin care aceste porțiuni de plaje pot fi exploatate. Ați văzut la noile lucrări care sunt acum în desfășurare s-a rezolvat și problema nisipului. A fost o chestiune tehnică, în care nu am mai putut interveni în 2021, când am venit la minister, dar de data aceasta la noile lucrări s-au căutat soluții mai bune de material disponibil pentru realizarea lucrărilor”, a arătat Tanczos Barna.
El a fost întrebat care este soluția concretă pentru reglementarea plajelor anul viitor.
„Legal, construcțiile noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ. Măsurile tranzitorii pot prevedea excepții de la regula de bază. Suntem în octombrie, am stabilit cu domnul Cadariu că nu mai așteptăm până în martie să reglementăm înainte de începerea sezonului cu câteva săptămâni, avem la dispoziție câteva luni ca să discutăm cu autoritățile locale, cu Ministerul Turismului, cu operatorii și cu specialiștii de la ANAR unele soluții tranzitorii. Cu siguranță nu se vor construi beach-baruri, așa cum s-a construit pe o plajă deja finalizată, amenajată din punct de vedere urbanistic și cu reglementări. Soluții vor fi de moment, pe perioade scurte, și inclusiv operatorii vor trebui să înțeleagă că se fac altfel planurile de afaceri pe un an sau pe doi ani și altfel când vor avea la dispoziție un contract pe zece ani. Contractele expirate sunt o problemă juridică. Ele trebuie să vedem dacă pot fi, într-un fel sau altul, prelungite. Juriștii spun că un contract expirat nu poate fi prelungit. Dacă rămâne această variantă, pentru porțiunile de plajă unde contractele au expirat trebuie găsită o procedură scurtă de închiriere pe termen scurt”, a transmis ministrul Mediului.
Întrebat dacă aceste soluții tranzitorii nu vor genera haos, Tanczos Barna a răspuns: „Soluții vor fi pe un an, doi ani, în funcție de plajă, în funcție de zona care s-a finalizat sau încă este în curs de amenajare sau în curs de realizare și nu vor genera haos. Nu a fost simplu, dar soluția s-a găsit și anul trecut. Nu a fost simplu, dar soluția am găsit-o și anul acesta. Fericită și perfectă nu o să fie. Cu siguranță nu o să le placă și nu o să fie la fel sau nici nu vreau să fie la fel cum a fost, pentru că în ciuda existenței contractelor au fost foarte multe construcții ilegale pe plajă. Măsurile trebuiau luate și acum cinci ani și acum zece ani și acum trei, patru ani. Soluțiile vor fi tranzitorii, pe termen scurt, până la finalizarea acestor proiecte și cu siguranță nu va fi haos”.
CITEȘTE ȘI Joos, TUI TravelCenter: Antalya este pe primul loc în topul destinațiilor, dar revine puternic cererea pentru țările exotice; am o singură temere majoră, celelalte crize sunt manageriabileMinistrul Mediului a precizat că unele dintre măsurile aplicate în acest an ar putea fi valabile și pentru 2023.
„Exemplul cel mai apropiat este cel care s-a găsit anul acesta. S-a găsit soluția amendării contractului pe baza unei ordonanțe de urgență, s-a găsit soluția mutării șezlongurilor lângă apă, s-a găsit soluția acoperirii cu contract a suprafețelor noi create la un preț rezonabil, conform OUG. Soluțiile acestea pot fi aplicate și anul viitor, dar anul viitor trebuie să mai rezolvăm eventualele construcții temporare care să suplinească lipsa de beach-baruri amenajate pe termen, va trebuie să găsim soluția pentru șantierele care o să fie finalizate, dar nu o să avem recepția, cum a fost și anul trecut”, a mai afirmat Tanczos Barna.