România se alătură tendinței de dezvoltare a turismului de nișă, una dintre cele mai importante creșteri fiind reprezentată de călătorii care caută locurile energetice, spirituale, încărcate de istorie, precum și circuite în cele șase zone românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, a declarat pentru Agerpres Traian Bădulescu, consultant de turism.
"În ultimii ani, în România s-a impus marca UNESCO și agențiile specializate pe incoming organizează o serie de circuite pe această temă. România are foarte multe locuri pline de energie, locuri în care natura se îmbină cu istoria. Avem anumite lucruri pe care alte țări nu le au: avem tradiții, de exemplu Bucovina și Maramureș sunt unice. Avem cetatea Sarmizegetusa, capitala Daciei, care poate fi promovată pe plan internațional asemeni sitului Stonehenge din Marea Britanie. România are, în prezent, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, șase situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei și bisericile de lemn din Maramureș), precum și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați)", spune Traian Bădulescu.
Acesta apreciază că inclusiv românii au reînceput să descopere turismul cultural și istoric. Sunt agenții de turism care oferă circuite și excursii specializate, cu grupuri însoțite de ghizi atestați. Cazarea este asigurată de cele mai multe ori la pensiuni rurale, dar și la hoteluri și vile din orașele aflate în proximitate.