Castelul Corvinilor din Hunedoara beneficiază de noi fonduri europene pentru restaurare. Picturile interioare și exterioare ale ansamblului medieval vor fi refăcute.
Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-o nouă etapă de restaurare, finanțată cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția este estimată la aproximativ 20 de milioane de lei, scrie Adevarul.
„Grație noii finanțări, se vor putea continua și extinde lucrările actuale de reabilitare și restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă și Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb și Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică și istorică excepțională”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.
Unul dintre monumentele castelului, vizate de proiect, este Turnul Buzdugan. Înalt de peste 30 de metri, fostul turn de observație în vremea lui Ioan de Hunedoara a fost considerat cea mai impresionantă și masivă construcție din zona nordică a Castelului Corvinilor. Purta acest nume după forma semisferică pe care acoperișul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.
Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice și florale, dar și cu elemente de tehnică militară și scene din viața orașului. Cu timpul, acestea și-au pierdut coloritul. Acoperișul său a fost supraînălțat în secolul al XIX-lea, iar pe vârful acestuia a fost așezată în 1874 o statuie din bronz, reprezentând un soldat medieval.
Fondurile europene accesate pentru noul proiect vor fi folosite și pentru înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă și pentru recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În proiect mai este inclusă și refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural și a unui nou sistem video în întreg castelul. Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcții din România, ale epocii medievale. În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului. Proiectul actual de restaurare, în valoare de circa cinci milioane de euro – fonduri europene, vizează reabilitarea spațiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată și Turnul Nje Boisia.