Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut în mod neașteptat în august, deoarece scăderea încasărilor de la reprezentanțele de mașini a fost mai mult decât compensată de achizițiile online, sugerând că economia a rămas pe o bază solidă în cea mai mare parte a trimestrului al treilea, transmite Reuters.
Raportul Departamentului pentru Comerț a arătat, de asemenea, că vânzările cu amănuntul au fost în iulie puțin mai puternice decât se credea inițial, scrie News.ro.
Noile date, combinate cu scăderea ratei șomajului luna trecută, contrazic așteptările pieței financiare pentru o reducere a dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual de către Rezerva Federală, miercuri.
Oficialii băncii centrale din SUA s-au reunit marți pentru o întâlnire de politică monetară de două zile.
”Nu pare să existe niciun motiv pentru ca oficialii Fed să înceapă cu o reducere mai mare a dobânzii, cu 50 de puncte de bază, deoarece indiferent de stresul care există pe piața muncii, acesta nu se traduce într-o cerere economică mai slabă. Dacă aceasta este o economie în pragul recesiunii, consumatorii cu siguranță nu o văd”, a spus Christopher Rupkey, economist-șef la FWDBONDS.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,1% luna trecută, după o creștere de 1,1%, revizuită în sus, în iulie, a declarat Biroul de Recensământ al Departamentului de Comerț.
Economiștii chestionați de Reuters au prognozat că vânzările cu amănuntul, care sunt în mare parte de bunuri și nu sunt ajustate pentru inflație, vor scădea cu 0,2%, după o creștere de 1,0% raportată anterior în iulie.
Estimările au variat de la o scădere de 0,6% la un câștig de 0,6%.
CITEȘTE ȘI Jumbo pregătește noi investiții în România. Recent a acuzat înrăutățirea condițiilor de piață. "Situația actuală seamănă cu criza pandemică!"Vânzările cu amănuntul au crescut în august cu 2,1% pe o bază anuală.
Vânzările magazinelor online și-au revenit cu o creștere de 1,4% luna trecută, după ce au scăzut cu 0,4% în iulie. Vânzările la benzinării au scăzut cu 1,2%, reflectând prețurile mai mici la pompă.
Benzina mai ieftină eliberează probabil bani pentru alte cheltuieli.
Vânzările la magazinele de articole sportive, hobby, instrumente muzicale și cărți au crescut cu 0,3%. Vânzările magazinelor de materiale de construcții și echipamente de grădină au crescut cu 0,1%.
Dar vânzările de servicii de alimentație și băuturi, singura componentă de servicii din raport, au rămas neschimbate, după ce au crescut cu 0,2% în iulie. Economiștii consideră mesele în oraș ca un indicator cheie al finanțelor gospodăriei.
Vânzările magazinelor de mobilă au scăzut cu 0,7%. Încasările la magazinele de electronice și electrocasnice au scăzut cu 1,1%, în timp ce cele de la comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte au scăzut cu 0,7%.
Încasările de la dealerii de autovehicule și piese de schimb au scăzut cu 0,1%.
CITEȘTE ȘI FOTO Au început lucrările de extindere a Iulius Mall Suceava. Va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țăriiPiețele financiare au înregistrat o probabilitate de aproximativ 67% de reducere a dobânzii cu 50 de puncte de bază, miercuri, puțin schimbată față de publicarea datelor privind vânzările cu amănuntul, potrivit instrumentului FedWatch al CME Group. Șansele de reducere a dobânzii cu un sfert de punct au fost de aproximativ 33%, de asemenea neschimbate față de cele de mai devreme.
Dolarul se tranzacționa în scădere față de un coș de valute. Randamentele trezoreriei SUA au crescut.
Fed și-a menținut rata dobânzii overnight, de referință, în intervalul actual de 5,25%-5,50% pentru mai mult de un an, după ce a crescut-o cu 5,25 de puncte procentuale în 2022 și 2023.
Majoritatea economiștilor se așteaptă ca banca centrală să reducă ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, miercuri, argumentând că economia nu se află într-o dificultate suficientă pentru a justifica reducerea cu jumătate de punct procentual anticipată de piețele financiare.
Rata șomajului a scăzut la 4,2% în august, după ce patru creșteri lunare consecutive au ridicat-o la un maxim aproape de trei ani, de 4,3%, în iulie.
Rata șomajului a fost în mare măsură determinată de creșterea ofertei de muncă din imigrație, care acum încetinește. Disponibilizările rămân scăzute în raport cu standardele istorice, lăsând piața muncii în poziția de a continua să genereze câștiguri salariale constante, care susțin cheltuielile consumatorilor și economia în ansamblu.