Ghidul Michelin, supranumit "Biblia gastronomiei franceze", a lansat luni o nouă ediție în pofida închiderii pe scară largă a restaurantelor din Franța și a recompensat acele stabilimente care au dat dovadă de creativitate pe durata pandemiei de COVID-19, informează DPA.
AM, un restaurant neconvențional din Marseille, condus de maestrul bucătar Alexandre Mazzia, a primit cea de-a treia stea Michelin, a dezvăluit luni Gwendal Poullennec, directorul acestui ghid celebru, într-un anunț oficial făcut în timp ce se afla pe ultima platformă a Turnului Eiffel din Paris.
Alexandre Mazzia, care primise două stele Michelin pentru restaurantul AM în urmă cu doi ani, a apelat la creativitate în 2020 și a organizat turnee stradale cu o rulotă de preparate culinare, în contextul în care restaurantele, barurile și cafenelele din Franța au rămas închise mai multe luni din cauza noului coronavirus, scrie Agerpres.
Poullennec a spus că sectorul gastronomiei franceze s-a aflat într-o situație dificilă din cauza unei crize fără precedent, dar a adăugat că "bucătarii francezi sunt încă în picioare".
Mauro Colagreco, chef-ul care coordonează restaurantul Mirazur de pe Coasta de Azur, cotat cu trei stele Michelin, a inaugurat un stand de preparate culinare într-o piață din Monaco. "Trebuie să ne adaptăm, să căutăm soluții", a declarat el pentru cotidianul Le Figaro.
Numărul restaurantelor notate cu trei stele - cea mai înaltă distincție acordată de Ghidul Michelin - a crescut cu 30 în acest an în Franța și în principatul Monaco. În total, în Franța există în prezent 638 de restaurante care dețin una, două sau trei stele Michelin.
Barurile, restaurantele și cafenelele din Franța vor rămâne închise cel puțin până la jumătatea lunii februarie, iar multe dintre aceste stabilimente au optat pentru servicii de livrare și au amenajat spații speciale de ridicare a comenzilor.