Compania de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naționale ale României, în ultimele 18 luni furnizorii de lemn ai firmei transportând peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din două parcuri naționale, susține un raport al Agenției americane pentru Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency) prezentat marți. Autorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătățirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informații la dispoziția publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale și corupției și oprirea tăierilor comerciale în parcurile naționale.
În 2015, în contextul unor dispute politice privind tăierile de păduri și compania Schweighofer, în care a fost menționat și numele președintelui Klaus Iohannis, Ministerul Mediului, condus și atunci de PSD, a efectuat mai multe controale la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, precum și la sediile și punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase ale grupului austriac, susținând ulterior că a identificat o serie de nereguli, printre care suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală și inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase.
Acum, potrivit raportului intitulat „Jaful pădurilor din România”, furnizorii firmei Schweighofer exploatează peste 50 de zone din două parcuri naționale din nordul României. În ultimul an și jumătate, arată realizatorii raportului, au fost transportați peste 35.000 de metri cubi de lemn din aceste zone, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania franceză Antalis, lider european în distribuția de hârtie și ambalaje industriale și al doilea mare jucător pe piața de materiale de comunicare vizuală, preia o firmă românească din industria publicitarăEIA arată că firma Schweighofer și-a vândut majoritatea depozitelor proprii și toate pădurile pe care le deținea, iar acum este dependentă de depozitele private.
„Compania a făcut numeroase afirmații înșelătoare cu privire la capacitatea sa de a-și monitoriza lanțul de aprovizionare, în special referindu-se la sistemul său de monitorizare prin GPS, Timflow. Companie pretinde că fiecare camion care livrează lemn la gaterele companiei este prevăzut cu un dispozitiv GPS care dovedește cu precizie locul de încărcare al buștenilor. Cu toate că acest lucru este adevărat, locul de încărcare pentru aproape jumătate din aceste transporturi este doar un depozit de bușteni, lucru care nu ajută compania să cunoască efectiv pădurea de origine a buștenilor respectivi”, scrie în raport.
Unul dintre depozitele care furnizează lemn către Schweighofer este compania românească Frasinul, care vinde lemn din patru depozite de lângă parcurile naționale Rodna și Călimani. Camioanele firmei Frasinul au transportat cel puțin 6.000 de metri cubi de lemn din aceste parcuri pe parcursul ultimelor 18 luni.
„Firma Frasinul are un istoric în privința problemelor cu legea. Patronul acesteia se află sub investigația autorităților românești anticorupție începând cu anul 2014”, atrag atenția realizatorii raportului.
Ei amintesc și de ancheta DIICOT privind modul ilegal de obținere a lemnului de către Schweighofer, care este acuzată de fraudarea statului cu suma de 25 de milioane de euro.
Potrivit raportului EIA, din Parcul Național Călimani, dintr-un singur loc, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează firma austriacă a tăiat peste 4.600 de copaci, mai mulți decât în orice alt loc dintr-un parc național românesc în 2017. De asemenea, importurile de lemn ale companiei Schweighofer în României au crescut la 1,6 milioane de metri cubi, o mare parte din acestea provenind din țări vecine cu niveluri de corupție ridicate, printre care Ucraina și Belarus.
Realizatorii studiului mai spun că au verificat numerele de înmatriculare ale camioanelor care au intrat în fabricile companiilor Kronospan și Egger, două dintre cele mai mari companii producătoare de cherestea din România, ambele austriece și cu legături de afaceri cu Schweighofer. Pe durata a cinci ore de supraveghere, au fost înregistrate 137 de camioane care au intrat în fabrica Kronospan din Sebeș, dintre acestea 86 erau acoperite, 19 erau încrăcate cu resturi lemnoase, alte 30 erau încărcate cu bușteni întregi. 22 dintre aceste camioane veneau direct de la locurile de încărcare din pături, în timp ce alte opt veneau de la depozite. 18 erau înregistrate ca transportând bușteni pentru lemn de foc, în timp ce alte 12 transportau bușteni cu calitate standard. Cele mai multe dintre camioanele care transportau lemn tocat și camioanele acoperite nu erau înregistrate.
De asemenea, într-o pădure din care se aproviziona firma Kronospan cu bușteni, lângă locul de încărcare, EIA a descoperit o operațiune de exploatare forestieră în curs de desfășurare, unde muncitorii făceau mici defrișări circulare, transformând un rău într-un drum forestier ilegal, pe care târau buștenii pe o distanță de 700 de metri până la zona de încărcare.
În ceea ce privește firma Egger din Rădăuți, realizatorii raportului au observat 20 de camioane care intrau în fabrică și niciunul nu era înregistrat în sistemul Inspectorul Pădurii.
EIA a trage atenția că România rămâne o țară cu risc ridicat în privința tăierilor ilegale de lemn și cere companiei Schweighofer să stopeze achizițiile de material lemnos fără deplină trasabilitate până în pădurea de origine, nu doar la punctul de încărcare, iar companiilor Kronospan și Egger – reanalizarea lanțurilor de aprovizionare și stabilirea unor termene pentru obțienrea trasabilității până cel târziu în 2020. Guvernului japonez, care în prezent se aprovizionează de la Schweighofer, EIA îi solicită să oprească aprovizionarea până în momentul în care compania poate asigura o trasabilitate completă.
De asemenea, realizatorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătățirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informații la dispoziția publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale și corupției și oprirea tăierilor comerciale în parcurile naționale.