„Suntem practic „moștenitori” ai unei bogate comori urbaniste”. Vila Dr. Tomescu și Palatul Știrbei, actualele proiecte etalon din portofoliul Vitalis

„Suntem practic „moștenitori” ai unei bogate comori urbaniste”. Vila Dr. Tomescu și Palatul Știrbei, actualele proiecte etalon din portofoliul Vitalis
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 3 iun 2024

Clădirile istorice sunt o oglindă a momentului și a istoriei care le-a creat. O amprentă a strămoșilor și a trecutului nostru. De aceea, renovarea și reabilitarea clădirilor istorice sunt indispensabile pentru păstrarea și îngrijirea acestor bunuri imobile pe care le numim monumente istorice și, implicit, pentru conservarea spiritului și personalității autentice românești.

Cu peste 17 ani de experiență pe piața construcțiilor și imobiliarelor din Europa și mai mult de 400 de proiecte majore de construcții livrate la cele mai înalte standarde de calitate, compania de Construction Management, Vitalis Consulting este recunoscută la nivel internațional pentru excelența în industrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții Vitalis au abordat in materialul de mai jos subiecte a cărei temă centrală este reprezentată de patrimoniul românesc. De ce-ul din spatele proiectelor de reabilitare este detaliat în rândurile de mai jos:

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cum reușește VITALIS să păstreze echilibrul între restaurarea clădirilor de patrimoniu și integrarea tehnologiilor moderne necesare, pentru a le aduce la standardele actuale de confort și siguranță?

Avem un portofoliu bogat în managementul proiectelor istorice, iar prin experiența dobândită am înțeles modul aparte prin care ele trebuie abordate. Când ne implicăm într-un astfel de proiect, avem ca scop principal păstrarea stilului arhitectural inițial. Punem mare preț pe autenticitatea fiecărei clădiri și avem permanent în vedere faptul că elementele de bază trebuie protejate.

În fapt, lucrurile nu se desfășoară complicat – îmbinarea tehnologiilor moderne în cadrul clădirilor istorice este un trend. Vedem o cerere tot mai mare în ultimii ani, în acest sens. Orice standard de confort și siguranță poate fi îndeplinit, dar insităm asupra conservării arhitecturale. Suntem practic „moștenitori” ai unei bogate comori urbaniste. Avem clădiri de peste 100 de ani care sunt adevărate bijuterii, iar investitorii care aleg restaurarea acestora se bucură, pe lângă aspectele ce țin de business, și de faptul că devin contribuabili în estetica urbantistică. Noi, ca și manageri de proiect am reușit de fiecare dată să integrăm „noul” în istoric și să formăm un ambient al celor două lumi.

Puteți detalia un proiect recent de restaurare a unei clădiri de patrimoniu în care ați fost implicați? Ce provocări unice au fost întâlnite și cum ați reușit să le depășiți pentru a păstra integritatea și valoarea culturală a clădirii?

Așa cum spuneam, există o cerere tot mai mare în piață pentru restaurarea clădirilor istorice. În momentul de față, echipa noastră este activă în mai multe proiecte, printre care Vila Dr. Tomescu și Palatul Știrbei. Ambele proiecte reprezintă clădiri cu o bogată istorie în spate, iar din punct de vedere arhitectural, ambele sunt excepționale. Pregătim Vila Dr. Tomescu pentru dezvoltarea sa într-un spațiu Office clasa A+, iar Palatul Știrbei pentru inaugurarea celui mai așteptat și unic centru retail din Capitală.

Provocarea principală de la punctul de start al proiectului și până la finalizarea sa este atenția maximă pe care o solicităm. Grija suplimentară atunci când lucrăm cu clădiri patrimoniale este esențială și insistăm asupra acestei practici. Este singura modalitate prin care ne asigurăm că îi păstrăm valoarea culturală și istorică, integrând totodată ultimele trenduri ale tehnologiei.

În ce mod implicarea companiei ajută la restaurarea clădirilor de patrimoniu și la revitalizarea și schimbarea peisajului urban al orașelor din România?

Implicarea în proiecte de restaurare, renovare și refuncționalizare a unor clădiri istorice, deci și vechi, reprezintă un impact major asupra esteticii urbaniste. Putem să ne gândim aici la exemplul Oradea, un oraș fascinant datorită bogăției culturale găsită în arhitectura orașului. De asemenea, Timișoara, Cluj, Sibiu sunt exemple de localități cu o estetică îmbunătățită datorită acestei implicări pe zona de restauare. În același timp, și Capitala accelerează cu o viteză impresionantă spre același trend. Avem zona centrală a Bucureștiului ce prinde un suflu nou cu fiecare clădire istorică restaurată. Proiecte precum cele marca Hagag (H Victoriei 109 / H Victoriei 139), Ion Campineanu 2, Dr. Tomescu, Covaci 19, Doamnei 21 sau Hilton Garden Inn fac parte din portofoliul nostru. Suntem mândri că am luat parte la fiecare dintre acestea, aportul nostru existând atât pentru succesul proiectului, cât și pentru imaginea urbanistică dezoltată.

Cum este văzută linia fină între implicarea unei companii private în proiectele publice de patrimoniu și protejarea interesului public? Ce măsuri adoptați pentru a naviga acest echilibru?

Regulile de lucru în cadrul clădirilor istorice sunt unele foarte clar stabilite. Există reglementări specifice acestui domeniu care trebuie respectate pe tot parcursul proiectului. Deci, protejarea patrimoniului este un punct de refeință atât pentru noi, cei din privat, cât și pentru sectorul public – împărtășim aceeași atenție și grijă.

Văd implicarea mediului privat un beneficiu major adus sectorului public. Cu fiecare proiect finalizat oferim bazele necesare unui viitor business local (retail/ office/ rezidential, etc.) pentru Client (mediul privat). Iar, în același timp avem un aport în acea estetică urbană prin readucerea la viață a unor clădiri aflate poate în paragină. Ne bucură fiecare reușită și țintim la o implicare tot mai aprofundată pe acest palier. Dezvoltarea orașului nu va avea loc peste noapte, și sigur nu doar cu implicarea mediului privat, însă de la an la an vedem o înfrumusețare a peisajului. Ne raportăm doar la ce ține de noi și observăm schimbări – în bine, desigur.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul știrbei
vitalis