Austrotherm România este expert în termoizolații, face parte din grupul austriac Schmid Industrie Holding și deține în prezent 20 fabrici de polistiren în 12 țări în Europa Centrală și de Est. Având la baza tehnologia și calitatea austriacă, în România deține trei fabrici de polistiren expandat și extrudat, în București și în localitatea Horia, jud. Neamț, capacitatea anuală de producție a acestora fiind de aprox 700.000 m³ de polistiren expandat și 180.000 m³ de polistiren extrudat.
În cei 22 ani de activitate pe piață din România ne-am concetrat atenția pe producția de materiale termoizolante astfel încât să asigurăm confortul termic al clădirilor publice sau private, familiare sau induistriale. Garanția produselor noastre o reprezintă standardul de calitate impus de normele în vigoare ale comunității europene.
Pe lângă termoizolații, Austrotherm produce și profile pentru fațada, într-o gama impresionantă, de la ancadramente pentru uși și ferestre, solbancuri și cornișe, chei de boltă și capiteluri, la pietre de basaj și multe altele. Acestea sunt rezistente la încovoiere, se prelucreză ușor și pot fi utilizate atât în restaurarea clădirilor vechi, permițând menținerea stilului arhitectural, cât și pentru construcțiile noi, conferindu-le un aspect special.
Cercetarea și inovația sunt principalele atuuri pentru a garanta produselor noastre calitatea care ne-a consacrat. Dezvoltând produse noi și optimizând în permanență procesele de fabricație, oferim soluții tehnice inovatoare atât arhitecților, constructorilor și distribuitorilor de materiale de construcții cât și celor care construiesc în regim privat. Oferim suport tehnic pentru calculele de fizică a construcțiilor, cât și consiliere tehnică în funcție de specificațiile fiecărui proiect. Împărtășim, de asemenea, cu plăcere, experiență și cunoștințele noastre pe pagina de internet www.austrotherm.ro și în numeroasele publicații de specialitate.
Încă din 2018, printre preocupările noastre principale se numără și reciclarea produselor noastre. De aceea, ambele unități de producție sunt autorizate ca și reciclatori finali și pe o structură internă, ne preocupă activ colectarea resturilor de polistiren expandat și extrudat rămase de la construcțiile noi sau din demolări. EPS are la bază un concept bun de reciclare, vechile materiale izolante sunt reciclate termic sau eliminate. Pentru polistirenul expandat avem chiar și două modalități bune și eficiente de reciclare: pe de-o parte, reciclarea mecanică, precum și metoda clasică de reciclare și anume măcinarea resturilor de EPS, urmând ca acestea să fie apoi prelucrate în materiale termoizolante.
Pentru a reduce emisiile de CO2 și costurile de încălzire, polistirenul expandat este un ajutor indispensabil în procesul de termoizolare a clădirilor. Materialul de izolare este realizat 98% din aer, astfel că economisește resurse, este reciclabil și are, de asemenea, multe avantaje pe șantier.
A sosit criză climatică – și acum mai mult decât niciodată este necesară o acțiune rapidă pentru a limita daunele. Mai presus de toate, emisiile de CO2 care rezultă din arderea materiilor prime fosile trebuie reduse drastic. În acest sens, se pot realiza multe lucruri atunci când se încălzesc și răcesc clădirile. Izolația are cea mai mare prioritate, iar polistirenul expandat este gândit și produs pentru a modela viitorul izolației. Materialul de izolație cel mai frecvent utilizat este polistirenul expandat, acesta fiind potrivit pentru viitor din toate punctele de vedere: este disponibil la nivel regional, conservă resurse valoroase și totodată are un echilibru ecologic excelent.
Economisește resurse: cu fiecare litru de țiței din care este produs EPS pentru izolația clădirilor, se pot economisi până la 200 de litri de ulei pentru încălzire.
Deși traversăm o perioada complicată datorită prezenței acestui coronavirus, iar efectele pandemice în ultimii doi ani înseamnă modificări de cost cu materiile prime, dificultăți pe lanțul de aprovizionare, întârzieri în distribuția produsului finit, întreruperi ale lanțurilor de producție, deficit financiar, lipsa estimărilor privind continuitatea proiectelor, diferențe de scimb valutar, nesiguranța activității pe termen scurt și mediu, am decis să continuăm investițiile ce pot aduce beneficii pe termen lung.
Continuăm însă să investim, ne ținem ocupați, ne organizăm și dedicăm timpul pentru a seta coordonatele unor proiecte ce vor fi gata în anii următori și rămânem deschiși și încrezători că, în scurt timp, acest virus va putea fi stăpânit.
În luna mai a anului 2021, a devenit operațională 100% cea de-a doua linie de fabricație pentru polistiren extrudat, montată la Horia, Jud Neamț. Astfel capacitatea de producție a crescut cu 50% și cu această investiție, presiunile pe stoc în perioadele de sezon vor fi diminuate. Proiectul în valoare de 3 mil euro a fost început în 2020 și finalizat cu succes datoria implicării colegilor noștri din departamentul tehnic de la Horia, într-o perioada cu limitări și restricții care au îngreunat cursivitatea procesului.
Evenimentul de lansare a fost organizat la Iași, în prezența a peste 30 de companii partenere din toată țara, reprezentanți ai presei, reprezentanți ai mediului de afaceri și administrativ al zonei și s-a bucurat de un real succes. Au fost prezentați pașii obținerii finanțării pentru acest proiect, au fost prezentate zonele de lucru, s-a vizitat fabrica, depozitele, spațiile logistice.
Produsul realizat în Horia, polistirenul extrudat Austrotherm asigură o termoizolație eficientă de la subsol până la acoperiș, acolo unde sunt încărcări mecanice extreme și grad mare de umiditate.
Cu polistirenul extrudat Austrotherm XPS® TOP se obțin rezultate ideale în cazul termoizolațiilor la pereții de subsol, la socluri, planșee, terase, sub radierul de fundație, în încăperile umede etc.
Termoizolarea soclurilor, a subsolurilor neîncălzite, a pardoselilor pe sol și a fundațiilor sunt criterii de calitate ce nu trebuie pierdute din vedere. În vederea reducerii consumului energetic, se recomandă evitarea zonelor neizolate termic.
Polistirenul extrudat Austrotherm XPS® TOP poate fi pus în valoare cu rezultate optime datorită comportării sale foarte bune în medii umede și a rezistenței sporite la încărcări mecanice.
Izolația soclurilor se realizează atât pe exterior cât și pe interior, pentru a reduce pierderile de căldură prin elementele aflate în contact cu solul. Se recomandă termoizolarea tuturor pardoselilor așezate pe sol, chiar și în subsoluri, dacă acestea sunt încălzite.
Un material Investing in Property