Grupul imobiliar Mitiska, controlat de milionarul belgian Luc Geuten, analizează posibilitatea de a vinde proprietățile acumulate pe piața din România, care reprezintă circa 16% din portofoliul său european, potrivit unor surse din piața imobiliară locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
O sursă Profit.ro spune că este posibil ca Mitiska să efectueze un exit, dacă i se oferă prețul cerut, dar că așteptările grupului sunt destul de ridicate. O altă sursă spune că investitorul a ajuns și la discuții mai avansate, dar că acestea nu s-au concretizat într-o vânzare. Grupul analizează de circa 4 ani ideea de a vinde proprietățile acumulate prin intermediul primului său fond de investiții, denumit First Retail International (FRI), spune sursa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grupul a realizat investiții pe piața românească din două fonduri acumulate în 2012, respectiv 2016, și în care sunt investiți, cu precădere, banii unor birouri de familie din Belgia și ai unor companii de asigurări.
Fondul FRI, lansat în 2012, ajunge la maturitate anul acesta. Acest fond a strâns de la investitori 75,2 milioane de euro, bani care au fost investiți, în cote egale, în Europa de Vest și Europa Centrală și de Est.
Fondul FRI 2, lansat în 2016, ajunge la maturitate în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 263,3 milioane euro, cu aceeași răsândire geografică a investițiilor ca și în cazul FRI.
„Evaluăm în mod constant opțiunile noastre strategice, dar nu comentăm speculațiile pieței cu privire la tranzacții specifice. Mitiska REIM rămâne angajată pe piața din România și, în numele a două fonduri de investiții: FRI și FRI 2, am construit un portofoliu românesc cuprinzând 24 de parcuri comerciale cu o suprafață închiriabilă brută de 132.000 de metri pătrați.
Strategia noastră de investiții este de a ieși din investiții după încheierea programului nostru de dezvoltare și/sau valoare adăugată, astfel încât, în mod continuu, suntem, în mod firesc, în discuții cu investitori din toate piețele noastre europene care ar putea fi interesați să achiziționeze parcurile noastre de retail și care caută active cu randamente atractive și stabile, cu fundamente puternice“, a declarat, pentru Profit.ro, Tomas Cifra, Managing Director CEE, Mitiska REIM.
CITEȘTE ȘI ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde Recent, compania Square 7 Properties, care dezvoltă și administrează proprietățile Mitiska din România și care este și co-investitor, a anunțat că va mai dezvolta peste 50.000 de metri pătrați până la sfârșitul anului 2023 și va ajunge la 26 de parcuri de retail, în 25 de orașe din România, cu o suprafață totală închiriabilă de circa 142.000 de metri pătrați.
În primăvara anului trecut, Erste Group Bank a acordat Mitiska o finanțare în valoare de 123 milioane euro cu scopul refinanțării întregului portofoliu de parcuri de retail din România.
Proprietățile locale ale Mitiska sunt în București, Bistrița, Pașcani, Slobozia, Ploiești, Mediaș, Reșița, Buzău, Arad, Odorhei, Sighet, Câmpina, Caransebeș, Medgidia, Iași, Târgu Mureș, Tulcea, Slatina, Mioveni, Bacău, Drobeta-Turnu Severin și Brăila.
Mitiska a fost fondată în anii `70 de colegii de Harvard Luc Geuten și Leon Seynave. În 2009, Mitiska a fost delistată și a devenit vehiculul investițional al familiei Geuten. În 2012, Mitiska a pus bazele Mitiska REIM, în parteneriat cu omul de afaceri Axel Despriet, care lucrase anterior pentru fondul german GLL Real Estate Partners. În această formulă au strâns fonduri în valoare de 373 milioane de euro pe care le-au investit în 76 de proprietăți cu o suprafață cumulată de 810.000 de metri pătrați în 10 țări, inclusiv România.
Familia lui Luc Geuten are o avere estimată la 49 de milioane de euro și ocupă locul 390 în topul celor mai bogați belgieni, potrivit publicației De Rijkste Belgen.
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.