Antreprenorul Ionuț Negoiță, fost proprietar al echipei de fotbal Dinamo, a cumpărat de la grupul spaniol Roca, cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume, terenul fostei fabrici Cesarom, din zona Preciziei a Bucureștiului, după ce s-a renunțat complet la producția din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Tranzacția intră în topul celor mai scumpe achiziții de terenuri din acest an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Negoiță a plătit 23 de milioane de euro pentru 2 terenuri cu o suprafață cumulată de aproape 12 hectare, potrivit surselor Profit.ro.
Terenul este liber de construcții, după ce Roca a demolat anul trecut vechea secție de faianță și gresie, depozitele adiacente, și hala de producție de obiecte sanitare, după cum a arătat Profit.ro în premieră. Caracterul industrial al zonei începe să se schimbe în favoarea noilor dezvoltări imobiliare.
„Estimările noastre arată că aici se vor putea construi în jur de 3.000 de apartamente. Vom începe procedurile de autorizare și începem construcția imediat ce obținem toate documentele. Este un proiect de durată“, a declarat, pentru Profit.ro, Ionuț Negoiță.
La această dimensiune, costul de dezvoltare al ansamblului rezidențial va depăși valoarea de 200 de milioane de euro.
Tranzacția a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate. Amplasamentul terenului fostei fabrici Cesarom din zona Preciziei
„Mulțumim Roca pentru încrederea acordată și suntem încântați să încheiem cu succes încă un mandat exclusiv pentru un client internațional. Ne bucură să vedem încrederea dezvoltatorilor români în piață și creșterea competitivității lor în fața unor jucători cu susținere internațională. Hils adaugă un activ strategic unui landbank deja impresionant și își confirmă poziția de cel mai mare dezvoltator de rezidential“, spune Cătălin Gavrilă, partener al Crosspoint Real Estate, unul dintre cei mai experimentați brokeri de terenuri de pe piață.
Acesta este primul proiect rezidențial de anvergură inițiat în ultimii ani de familia Negoiță în afara Sectorului 3. Marile proiecte ale familiei Negoiță sunt amplasate în jurul zonei comerciale Pallady, care cuprinde magazinele Leroy Merlin, Kaufland, Metro, Auchan, Jumbo, XXXL Lutz și IKEA, o zonă cu care s-a familiarizat în ultimii 8 ani și unde a dezvoltat peste 5.700 de apartamente din cele 11.000 câte a livrat în total pe piața bucureșteană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarul pubului The Drunken Lords și administratorul Dagesh Group pregătesc ultimele detalii ale proiectului hotelier din Băneasa În trecut, frații Ionuț și Robert Negoiță au mai dezvoltat proiecte rezidențiale și în Sectorul 4, în Pipera și Popești-Leordeni.
Achiziția fostei platforme Cesarom se înscrie în topul celor mai mari tranzacții cu terenuri realizate în acest an. Unele din cele mai semnificative tranzacții din prima parte a anului au implicat vânzarea a două terenuri deținute de CPI Property Group: fosta platformă industrială Rocar, cumpărată de One United Properties, și un teren de 6 hectare în Sisești, cumpărat de Prima Development Group. Recent, și Andrei Ceaușescu a fost implicat în tranzacționarea celei mai mari suprafețe de teren din ultimii ani din București, dar pentru un alt tip de proiect decât rezidențial.
Prima jumătate a lui 2024 a fost marcată pe piața terenurilor mai degrabă de finalizarea unor tranzacții mari începute cu mult timp în urmă decât de inițierea de noi negocieri, în contextul unui interes destul de limitat al investitorilor pentru achiziții de terenuri, potrivit brokerilor Colliers. Retailul și sectorul rezidențial au rămas principalii factori de creștere pe piață.
Totuși, s-a identificat și o tendință de intensificare a interesului speculativ, manifestat de cumpărători care urmăresc să achiziționeze terenuri valoroase cu potențial pe termen lung, la prețuri atractive, fie anticipând creșterea prețurilor în următorii ani, fie așteptând o etapă favorabilă a pieței.
Cine este cumpărătorul
Ionuț Negoiță mai gestionează acum alte 3 șantiere, în paralel. Are Hils Sunrise cu 704 apartamente, care se construiește pe terenuri cumpărate de la IKEA, faza întâi din Hils Republica, cu 370 de apartamente, în locul fostelor fabrici Republica și Tubinox, și prima etapă a Hils Titanium, cu 496 de apartamente, care se ridică în locul unei foste fabrici de cărămidă. Toate sunt grupate în estul Capitalei.
În această zonă, investitorii au dezvoltat complexul Palladium Residence și Palladium Residence 2, cu circa 2.500 de locuințe, Hils Pallady, cu 1.908 apartamente și Hils Brauner, cu 1.336 de apartamente.
Tot pe bulevardul Pallady, familia Negoiță urmează să finalizeze achiziția fostei platforme chimice Chimopar, care cuprinde circa 25 de hectare de teren. Valoarea acestei tranzacții este de 25,6 milioane euro.
Înainte de criza imobiliară din 2008, Ionuț Negoiță și fratele său Robert Negoiță, care s-a retras din afaceri după ce a devenit primarul Sectorului 3, au dezvoltat trei ansambluri rezidențiale cu peste 3.000 de unități locative pe care le-au vândut complet. A urmat o pauză de câțiva ani în care cei doi s-au oprit din activitatea imobiliară, însă au revenit, indirect, în 2014 cu proiectul Palladium Residence.
După intrarea în politică a lui Robert Negoiță, fratele mai mic a cumpărat clubul de fotbal Dinamo, la care a renunțat ulterior. Printre afacerile care îi mai aduc venituri lui Ionuț Negoiță se numără cele două hoteluri din grupul RIN, care totalizează 365 de camere, parcul acvatic Water Park din Otopeni, un centru de întreținere corporală și relaxare și o tipografie.
Harta proiectelor Hils din estul Bucureștiului
Cine este vânzătorul
Roca este prezentă în România de la finele anului 2006, când a cumpărat de la compania austriacă Lasselsberger fabrica de obiecte sanitare Cesarom din București, plus terenul pe care funcționa aceasta, în suprafață de peste 6 hectare, cu circa 10 milioane de euro.
La scurt timp după preluarea fabricii, spaniolii au cumpărat tot de la Lasselsberger și un teren adiacent de aproape 5 hectare pe care se afla vechea secție de faianță și gresie a Cesarom, plus depozite, anexe, toate degradate, și un magazin de prezentare. Ambele terenuri i-au fost vândute acum lui Ionuț Negoiță.
Spaniolii au produs articole sanitare în fabrica din zona Preciziei până în 2020, potrivit surselor Profit.ro din piața materialelor de construcție.
Rapoartele financiare ale subsidiarei românești indică o scădere a numărului de angajați în firmă de la 160 în 2019 la 35 în 2021, după ce în 2007 avea 325 de angajați. În paralel, afacerile companiei românești au crescut constant în ultimii ani, până la 13,3 milioane de euro în 2023.
CITEȘTE ȘI Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu Spaniolii cumpăraseră în 2008 și un teren de 15 hectare în parcul industrial de la Prejmer, județul Brașov, unde intenționau să facă o fabrică cu un potențial de 1.000 de angajați, însă planul a fost abandonat după ce au constatat că fabrica lor din Bulgaria acoperă necesarul de obiecte sanitare din regiune.
După vânzarea diviziei de obiecte sanitare către Roca, austriecii de la Lasselsberger au mutat producția de gresie și faianță la Cluj, unde au ajuns să producă anual circa 8 milioane de metri pătrați, fiind singurul producător industrial din România de pe acest sector.
Cu 81 de fabrici în Europa, America de Sud, Africa de Nord și Asia, grupul spaniol Roca este cel mai mare producător de articole sanitare ceramice din lume. Grupul comercializează brandurile Roca, Laufen, Celite, Incepa, Parryware, Jika și Ying. După ce în vara lui 2021 și-a vândut divizia de plăci ceramice grupului mexican Lamosa, într-o tranzacție de 260 de milioane de dolari, a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 2,057 miliarde de euro.
Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București.
Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Textile Dacia, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, Helitube, fabrica de bere Grivița, fabrica de ulei Muntenia și fabrica de mobilă Artemob.
Numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an a fost mai mic cu aproximativ 23%, comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2023.
Compania de consultanță imobiliară SVN România a estimat că în 2024 ar putea fi livrate aproximativ 17.500 de locuințe noi în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de dezvoltare, un rezultat care, dacă s-ar înregistra, ar marca o scădere de circa 16,5% față de volumul de livrări înregistrat în 2023.
În același timp, numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi în primele opt luni din acest an este în creștere cu aproape 19% față de perioada similară a anului anterior.
„Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj – Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, consideră Victor Vremera, COO SVN Romania.