Începând de astăzi avem un nou browser, ca alternativă la mult mai cunoscutele Chrome și Firefox. Se numește Vivaldi și propune o abordare puțin diferită de cea a competitorilor.
Vivaldi este dezvoltat de echipa care a lucrat la un alt browser legendar, Opera, browser care a inventat practic multe din facilitățile folosite astăzi de Chrome și Firefox, precum sistemul de tab-uri.
Jon von Tetzchner, șeful echipei și co-fondatorul Opera, spune că Vivaldi se dorește a fi un browser dedicat power user-ilor. Și, într-adevăr, de la bun început utilizatorul va observa că, spre deosebire de celelalte browsere care încearcă să simplifice totul cât mai mult, Vivaldi include în mod implicit multe facilități pe care alte browsere le pot oferi doar instalând extensii.
Vivaldi le va aduce aminte utilizatorilor cu state vechi de Opera.
Instalarea este urmată de un proces simplu de configurare, în care utilizatorul va alege interfața dorită (din 6 variante), zona barei de tab-uri și o imagine de fundal pentru pagina de start.
În ciuda complexității funcționale, interfața este simplă și lipsită de elemente inutile. Cu excepția unei înguste bare laterale, ce ne aduce aminte, din nou, de Opera, și care facilitează accesul la anumite funcții precum lista de bookmark-uri și fișierele descărcate. Dar și bara laterală poate fi ascunsă, pentru a nu ocupa inutil spațiu pe eran, dacă nu este folosită.
În bara laterală este integrată una dintre facilitățile care în Firefox și Chrome sunt disponibile doar prin intermediul extensiilor: fragmente de text, din orice pagină web, pot fi salvate sub formă de însemnări, împreună cu adresa paginii de pe care au fost făcute.
O altă facilitate care aduce aminte de Opera este bara de adrese. Aceasta afișează timpul, cantitatea de informații și numărul de imagini încărcate în timp real.
Meniul de configurare este ticsit cu opțiuni, iar cei de la Vivaldi au fost inspirați că l-au dotat cu o funcție de căutare. Numărul foarte mare de opțiuni face uneori dificilă găsirea unei anumite facilități.
Printre numeroasele opțiuni oferite Vivaldi se numără:
- configurarea comportamentului tab-ruilor cu opțiuni precum ordinea de schimbare a tab-urilor când se folosește tastatura
- modificărilor combinațiilor de taste folosite pentru anumite comenzi
- mouse gestures cu posibilitatea modificării gesturilor
- control amănunțit asupra opțiunilor ce privesc intimitatea
Special dedicată utilizatorilor avansați, cărora li se și adresează acest browser, este funcția de comezi rapide. Este practic o listă, accesată cu F2, unde poți plasa comenzi pe care le folosești în mod frecvent. În acest fel, eviți să pierzi timpul căutându-le prin meniurile stufoase.
În ceea ce privește perfomanța, în SunSpider, benchmark-ul care testează viteza de încărcare pentru JavaScript, Vivaldi, deși folosește engine-ul Blink, care face parte din proiectul Chromium al celor de la Google, a obținut timpi mai buni, în special pe partea de randare 3D.
Chrome 49: 274.5ms
Vivaldi 1.0: 255.3ms
Vivaldi este suficient de stabil și de funcțional pentru a fi etichetat cu versiunea 1.0, dar încă nu conține toate facilitățile cu care echipa care-l dezvoltă are de gând să le implementeze.
Pe viitor, Vivaldi va include un client de mail (cum avea și Opera pe vremuri). De asemenea, lipsește din versiunea actuală, dar va exista pe viitor, posibilitatea sincronizării opțiunilor și a extensiilor.
Vivaldi este disponibil pe Windows, Mac OS X și Linux. Pentru Windows există și o versiune pe 64 de biți, dar care este în stadiu experimental.
Prima versiune stabilă a browser-ului Vivaldi poate fi descărcată de aici.