Parlamentul și Consiliul European au ajuns vineri la un acord provizoriu privind o viitoare lege care privește modul în care bateriile mobile trebuie implementate și înlocuite cu scopul reducerii deșeurilor.
Dacă va fi adoptată, viitoarea legislație le va pune producătorilor la dispoziție trei ani și jumătate pentru a gândi un nou design al produselor vândute, care să facă în așa fel încât utilizatorii să poată schimba bateriile cu ușurință.
În urmă cu mai mulți ani, înlocuirea bateriilor reprezenta norma - majoritatea telefoanelor mobile aveau baterii care puteau fi pur și simplu scoase și înlocuite. În ultima vreme, producătorii trecut la designuri în care bateriile nu pot fi scoase decât de un specialist dintr-un service.
CITEȘTE ȘI Twitter va avea un abonament pentru companiiLegislația europeană nu se oprește, însă, doar la telefoanelor mobile, ci vizează inclusiv mașinile electrice și aparatura industrială.
Bateriile vor trebui să fie însoțite de etichete și coduri QR care să faciliteze accesul la informații despre capacitatea, performanța, durabilitatea și compoziția chimică a acestora.
Producătorii vor avea obligații și în ceea ce privește reciclarea materialelor care sunt folosite în compoziția bateriilor. În forma actuală, s-a stabilit un prag minim pentru reciclare, după cum urmează: cel puțin 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel.
Treptat, producătorii vor trebui să crească și gradul de colectare a bateriilor vechi, care vor fi reciclate. În 2023 ar trebui ca producătorii să colecteze cel puțin 45% dintre bateriile vechi, procentul urmând să crească la 63% până în 2027 și 83% până în 2030.
Costurile pentru colectarea bateriilor vor trebui suportate exclusiv de către producători.
Noua propunere legislativă vine la puțin timp după ce Uniunea Europeană a impus USB-C drept standard unic pentru alimentarea dispozitivelor mobile și după ce a decis să oblige companii precum Apple să permită funcționarea magazinelor terțe de aplicații și instalarea aplicațiilor descărcate de pe internet.