Tensiunile dintre șefii Google și proprii angajați au ajuns la cel mai înalt nivel, după ce gigantul american ar fi decis să se răzbune, concediind 4 dintre cei mai activi protestatari.
În ultimii doi ani, angajații Google au organizat mai multe acțiuni de protest, prin care și-au afirmat dezacordul față de anumite decizii sau politici ale companiei pentru care lucrează.
Cea mai recentă acțiune de acest gen a avut loc pe 22 noiembrie, când aproximativ 200 de angajați Google au protestat împotriva suspendării a doi colegi care ar fi jucat un rol important în organizarea protestelor anterioare.
Acum, Google i-a concediat definitiv pe cei doi și pe alți doi angajați. Cei patru sunt acuzați de Google că ar încălcat în mod repetat regulamentele companiei, realizând căutări legate de alți angajați.
CITEȘTE ȘI Facebook a testat o aplicație de recunoaștere facială pe proprii angajațiGoogle a trimis și un email către toți angajații în care anunță aceste măsuri, email care, subtil, este și un avertisment pentru restul angajaților care ar încerca să organizeze alte proteste.
De cealaltă parte, angajații îi acuză pe executivi că au schimbat regulamentul pentru a putea să concedieze pe cine doresc și când doresc. Google avea anterior o politică foarte permisivă, oferind acces liber la documente propriilor angajați.
Angajații Google, susținuți de Coaliția Lucrătorilor din Tehnologie, acuză direct Google că i-a concediat pe cei 4 tocmai pentru că au organizat și participat la proteste.
Protestele din ultimi doi ani ale angajaților Google s-au axat pe mai multe teme importante, de la hărțuirile sexuale, la deciziile de business controversate ale companiei, precum motorul de căutare cenzurat pentru China sau furnizarea tehnologiilor de inteligență artificială pentru dronele Pentagonului.
Cel mai amplu protest a avut loc în noiembrie 2018, când aproximativ 20.000 de angajați Google au ieșit pe stradă pentru a protesta împotriva hărțuirii sexuale.