Europa înființează mai multe startupuri ca oricând în domeniul tehnologiei

Europa înființează mai multe startupuri ca oricând în domeniul tehnologiei
scris 25 mai 2023

Europa și Israelul înființează în medie cinci startupuri tehnologice pentru fiecare companie susținută cu capital de risc cu o evaluare de cel puțin 1 miliard de dolari, potrivit unui nou raport al companiei cu capital de risc Accel, transmite CNBC.

Din cele 353 de companii ”unicorn” din regiune, 221 au înființat 1.171 startupuri bazate pe tehnologie, în condițiile în care angajații acestor firme au plecat să-și lanseze propriile întreprinderi, a spus Accel, citând datele Dealroom.

Urmărește-ne și pe Google News
IBM România a trecut, în premieră, pragul de 1 miliard de lei în privința afacerilor CITEȘTE ȘI IBM România a trecut, în premieră, pragul de 1 miliard de lei în privința afacerilor

Un raport similar al companiei de anul trecut a arătat că, din 344 de unicorni susținuți de capital de risc, 201 au condus la crearea a 1.018 noi startupuri, scrie News.ro.

Cele mai mari exemple de companii ale căror foste talente au continuat să înființeze noi companii includ Spotify, care a dat naștere la 32 de companii noi, Delivery Hero, care a generat 32 și Criteo, din care s-au născut 31 de noi startupuri.

Astfel de companii sunt denumite în lumea startupurilor ”mafie” – și nu, nu sunt ca mafia filmelor italo-americane cu gangsteri.

Mafiile startupurilor există de zeci de ani. Aceste ”mafii”, care sunt firme înființate de angajați ai altor firme de tehnologie, au dus istoric la crearea unora dintre cele mai mari companii de tehnologie cunoscute astăzi.

De la gigantul fintech din SUA PayPal, Elon Musk a început să înființeze producătorul de mașini electrice Tesla și firma de explorare spațială SpaceX, de exemplu, în timp ce Peter Thiel a cofondat compania de date mari Palantir și este acum un investitor renumit, cu firmele Valar Ventures și Founders Fund.

Investitorii de capital de risc spun că acești antreprenori provin dintr-o cultură a asumării riscurilor din Silicon Valley care, de mulți ani, nu a existat în același mod în Europa.

A început să prindă contur odată cu apariția platformelor de internet în curs de maturizare precum Skype, de la care Niklas Zennstrom a pornit fondul de capital de risc Atomico și Taavet Hinrikus a cofondat gigantul fintech Wise.

Alibaba concediază din forța de muncă la divizia sa de cloud computing CITEȘTE ȘI Alibaba concediază din forța de muncă la divizia sa de cloud computing

”Când am început acum 30 de ani în Valley, am făcut-o pe Coasta de Vest, Palo Alto. Apoi m-aș întoarce în Olanda și prietenii și părinții mei ar spune: de ce ai face asta? De ce nu ai merge să lucrezi pentru Shell sau Unilever? Asta a ținut Europa înapoi”, a declarat Harry Nelis, partener la Accel, pentru CNBC.

”Acum, cu excepția cazului în care ai ieșit de la universitate și ai studiat exact în același mod în care am făcut-o și eu și intri direct într-un startup, nu ca un startup brut, ci unul consacrat în care poți învăța o meserie și apoi ai deja cariera, este acest tip de filozofie nouă care, cred, va ajuta Europa de-a lungul timpului și a ajutat ecosistemul.”

Astăzi, firme ca Spotify, Delivery Hero, Klarna și Wise au devenit companii fondatoare de sine stătătoare.

Cea mai mare cohortă de mafii nou-înființate de startupuri provine din fintech, aproape 20% dintre startupurile europene desprinse din unicorni care operează în acest sector.

Angajații startupurilor din Europa și Israel tind să-și favorizeze propriile orașe pentru a-și înființa noile afaceri, peste jumătate dintre firmele noi fiind fondate în același oraș cu unicornul din care au părăsit, potrivit Accel.

viewscnt
Afla mai multe despre
startup
it; europa