Ce putem face pentru ca orașele din România să fie mai smart

Ce putem face pentru ca orașele din România să fie mai smart

Dragos Nedelea

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 5 oct 2017

Traficul infernal, poluarea și lipsa parcărilor sunt doar câteva din problemele cu care multe orașe din România se confruntă. Pentru a înțelege ce și cum pot schimba proiectele de tip smart city în orașele din România, am stat de vorbă cu Dragos Nedelea, Manager ICT Business Development la Telekom Romania.

Ce soluții de tip Smart City oferiți pentru orașele din România?

In acest moment, Telekom Romania poate oferi extrem de multe solutii smart atat pentru institutii publice, cat si pentru clienti din mediul privat. Totusi, in ceea ce priveste solutiile de tip Smart City din portofoliul nostru, acestea acopera urmatoarele zone: iluminat, parcare, managementul deseurilor, transport public, supraveghere video, managementul traficului, mobilier urban, incarcatoare pentru masini electrice, monitorizarea calitatii aerului si, nu in ultimul rand, o platforma unica inteligenta pentru controlul acestor solutii.

Urmărește-ne și pe Google News

Este important de mentionat ca solutiile enumerate mai sus, desi pot fi implementate individual ca parte a unor proiecte de tip Smart City, pentru a avea intr-adevar un oras inteligent este nevoie de integrarea a cel putin doua sau trei dintre acestea, astfel incat a cetatenii sa poata simti cu adevarat efectele pozitive reprezentate de platforma unica de management, iar administratiile publice sa isi recupereze investitiile facute.

În ce orașe ați implementat cele mai multe proiecte de acest gen și care sunt cele mai interesante dintre ele?

Pana in acest moment am reusit cu succes implementarea a doua proiecte de tip Smart City si urmeaza sa lansam inca doua, in lunile ce vor urma. Primul proiect, si poate cel mai interesant, a fost in Parcul Tineretului, Sectorul 4, acolo unde, in anul 2016 am fost pionieri in ceea ce priveste proiectele de tip Smart City. Experienta acumulata in acest proiect ne-a incurajat sa credem cu tarie in faptul ca si orasele din Romania pot beneficia de solutii atat “smart”, cat si utile pentru cetatean si pentru autoritatile locale.

In vara acestui an Telekom Romania a implementat al doilea proiect-pilot de tip Smart City, de data aceasta in Constanta, proiect foarte asemenator cu cel din Sectorul 4. Proiectul a vizat instalarea unor solutii de parcare inteligentă și de iluminat stradal ce au la bază tehnologia LED, un stalp multifunctional dotat cu priza pentru incarcarea autovehiculelor electrice, camera video pentru siguranta trecatorilor si senzori pentru monitorizarea mediului, respectiv wi-fi gratuit. Asa cum spuneam, in urmatoarele luni vom demara implementarea altor doua proiecte de Smart City in orase ale caror administratii publice au dovedit deschidere spre astfel de solutii. As vrea sa subliniez faptul ca exista un numitor comun pentru toate aceste proiecte, este integrarea mai multor solutii smart in cadrul aceluiasi proiect. Aceasta integrare este componenta ce defineste conceptul de “Smart City”, asa cum acesta ar trebui propagat in Romania.

EXCLUSIV Telekom a înregistrat mai multe mărci care sugerează potențiale schimbări în potofoliul de soluții pentru segmentul business CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom a înregistrat mai multe mărci care sugerează potențiale schimbări în potofoliul de soluții pentru segmentul business

Lipsa stațiilor de încărcare reprezintă o piedică în calea mașinilor electrice. Ce soluții există în acest sens?

Piata masinilor electrice consider ca nu mai poate intampina vreo piedica in dezvoltare. Este evident pentru toata lumea ca acestea reprezinta viitorul, iar ultimele statistici cu privire la vanzarile de masini electrice in Romania vin sa completeze si sa confirme aceasta idee. Telekom Romania se implica activ in promovarea acestui fenomen prin oferirea de solutii smart pentru incarcarea electrica. Multi ar spune ca nu este nimic smart intr-un simplu incarcator de masini electrice, dar lucrurile nu trebuie privite simplist deoarece, in acest moment, conducatorii si posesorii de masini electrice si-au dezvoltat propria lor comunitate care se afla intr-o crestere rapida, iar nevoia acestora de informatii si de conectivitate este uriasa. Tocmai de aceea Telekom Romania are o solutie prin care pune la dispozitia acestei comunitati statii de incarcare electrica rapida ce beneficiaza de o aplicatie dedicata pentru soferi prin care acestia pot vizualiza in timp real statiile disponibile si pot rezerva si plati din timp. Ce este si mai important, platforma aceasta ofera accesul intr-o retea de peste 10.000 de statii de incarcare electrica pe intreg teritoriul Romaniei, dar si acces la comunitatea de soferi ai acestei retele.

Cum poate fi îmbunătățit traficul dintr-un oraș aglomerat prin soluții de tip Smart City?

Solutiile de tip Smart City cu siguranta pot imbunatati traficul aglomerat al unui oras, insa nu vor rezolva, cel putin pe termen scurt, problemele legate de educatia unora dintre soferi. Totusi, consider ca intr-un orizont de timp indelungat, comportamentul soferilor se va schimba, iar acest lucru poate fi realizat doar prin oferirea unei infrastructuri adecvate. Telekom Romania prezinta in mod activ solutiile sale de Smart Traffic si incearca sa personalizeze solutiile in functie de tiparul fiecarui oras in parte. De exemplu, prin analize video combinate cu un anumit tip de senzoristica se pot detecta in timp real masinile parcate ilegal care produc efecte negative in lant. De asemenea, prin constructia de parcari inteligente prin care soferii sunt informati in timp real in legatura cu numarul locurilor de parcare libere, reusind sa identifice imediat un loc liber si sa parcheze, vom contribui la reducerea procentului de 30% din traficul unui oras generat de cautarea locurilor de parcare, rezultat in urma unor studii. internationale. Nu in ultimul rand, solutiile Telekom pentru colectarea deseurilor vor avea un impactat pozitiv indirect asupra traficului oraselor deoarece aceste solutii pun accentul pe eficientizarea rutelor de colectare precum si pe principiul conform caruia masina de gunoi va fi prezenta in trafic doar atunci cand containerele sau pubelele vor fi pline si nu in fiecare zi, indiferent daca este necesar sau nu.

viewscnt
Afla mai multe despre
smart city
telekon