Bursa de la București a continuat să crească în ședința de joi, după ce ieri a urcat la noi maxime ale anului, în contextul unor evoluții mixte la nivel european.
Rulajul cu acțiuni s-a menținut peste media din acest an și a însumat 52,69 milioane de lei.
Indicele compozit BET Plus a crescut astăzi cu 0,1%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,09%, până la nivelul de 8.623,03 de puncte, cea mai ridicată valoare din acest an.
CITEȘTE ȘI Vișan, Ministerul Energiei: Dacă acordul cu CGN cade, Nuclearelectrica are un scenariu pentru construirea unei unități nucleareTotuși, indicii sectoriali BET-FI și BET-NG au pierdut 0,05%, respectiv 0,09%. În sectorul energetic, Transgaz a pierdut 3,1%, în condițiile în care transportatorul de gaze naturale Transgaz va acorda un dividend brut de 21,66 lei/acțiune, care, la ultimul preț de piață, conferă acționarilor un randament net de 5,54%, în baza propunerii Consiliului de Administrație. Acționarul majoritar Ministerul Economiei avusese o propunere alternativă mai generoasă, pentru un dividend de 37,89 lei/acțiune. Acțiunile Electrica (El) au înregistrat un declin de 4,42% în contexul unei ajustări ex-dividend. OMV Petrom, cel mai important constituent al BET-NG a urcat însă cu 1,3%, pe unul dintre cele mai mari rulaje din ședința de astăzi..
Cei mai tranzacționați emitenți pe segmentul principal au fost Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj 12,6 milioane de lei, și OMV Petrom (SNP), cu 12,49 milioane de lei. FP a urcat cu 0,92%, iar OMV Petrom, cu 1,3%.
Pe piața Deal, tranzacțiile au însumat 8,72 milioane de lei, din care 4,85 milioane de lei au vizat titluri BRD-Societe Generale. Tranzacții de 3,87 milioane de lei au fost realizate cu acțiuni Mecanica Ceahlău (MECF).
Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut 0,02%. Bursa de la Londra a urcat cu 0,55%, bursa de la Paris a coborât cu 0,26%, iar bursa de la Frankfurt a scăzut cu 0,23%. Tonul mai hotărât al lui Mario Draghi în legătură cu posibilitatea adoptării unor noi măsuri de stimulare și anunțul că BCE va menține ratele de dobândă nemodificate, la minime record, pentru mai mult timp decât estima inițial, nu au fost suficiente pentru a convinge investitorii, în contextul în care aceștia așteptau măsuri mai ferme, iar Rezerva Federală a SUA a creat așteptări că ar urma să intervină cu tăieri de dobânzi pentru a susține creșterea economică a Statelor Unite. Și alte bănci centrale, inclusiv cea a Australiei, au operat tăieri de dobânzi.
În regiune, bursa de la Praga a scăzut cu 0,41%, indicele BUX de la Budapesta a pierdut 0,18%, iar bursa de la Varșovia a crescut cu 1,69%.