Primele carduri contactless, care ne-au permis să facem plăți fără să mai fie nevoie să introducem cardul în POS, au fost emise în România în anul 2008, iar din 2011 au cunoscut o creștere exponențială. De atunci și până acum, evoluția tranzacțiilor cu cardurile contactless s-a dovedit a fi una cu adevărat spectaculoasă: România se află în top 5 la nivelul Europei Centrale și de Est atât din punct de vedere al evoluției volumelor, cât și al numărului de tranzacții, potrivit datelor Mastercard.
Tehnologia contactless a avut succes în România grație eforturilor educaționale făcute de emitenți, acceptatori și de comercianți deopotrivă, dar se datorează, în primul rând, avantajelor pe care aceasta le are. Unul dintre aceste avantaje este siguranța sporită: față de cardurile clasice, cele contactless nu părăsesc utilizatorul atunci când se face plata. Întotdeauna, în lipsa tehnologiei contactless, lucrurile stau în felul următor: dăm cardul comerciantului, care îl introduce în POS, apoi tastăm codul PIN, plata se procesează și abia după ce este acceptată primim cardul înapoi. În cazul cardurilor contactless, păstrăm pe tot timpul tranzacției cardul și avem nevoie de codul PIN doar atunci când plata depășește 100 de lei.
Un alt beneficiu important: atunci când facem o tranzacție contactless, câștigăm timp. Cu ajutorul cardului contactless, reușim să plătim de două ori mai rapid decât dacă am face o plată în numerar. Așadar, în loc să parcurgem zece pași plătind cash, putem plăti contactless în doar doi: scoatem cardul și îl apropiem de POS. Atât! Astfel, economisim timp prețios, o resursă care a devenit, poate, cea mai râvnită în era vitezei.
Cu toate acestea, România reprezintă un caz special la nivel de mentalitate:
- Potrivit unui studiu Mastercard realizat recent, există o creștere foarte mare în rândul românilor care folosesc deja cardurile contactless. Un procent de 85% dintre respondenți își doresc să plătească folosind tehnologia contactless, arată studiul.
- Pe de altă parte, constatăm că 15% dintre români sunt reticenți în a folosi acest tip de card, o problema de mentalitate cauzată de informațiile eronate care circulă în spațiul public despre siguranța tehnologiei contactless.
Pentru Mastercard, securitatea tranzacțiilor și siguranța pe care le-o asigurăm consumatorilor prin soluțiile pe care le furnizăm este esențială și reprezintă o preocupare permanentă. Acesta este motivul pentru care, spre exemplu, din luna aprilie a acestui an, Mastercard Safety Net, cel mai recent instrument de securitate al Mastercard, a devenit disponibil pentru toți emitenții de carduri din rețea.
Concret, Safety Net, soluția de securitate globală a Mastercard, securizează datele de plată și tranzacțiile atât în cazul emitenților, cât și în cel al comercianților. Cum? Asigură monitorizarea tranzacțiilor de la nivelul rețelei Mastercard și, în același timp, identifică și limitează impactul atacurilor cibernetice atunci când sistemele emitentului de card sau ale procesatorul de plăți sunt atacate.
Mastercard Safety Net este o măsură de protecție unică pentru că oferă un plus de siguranță: este independentă de emitent și de sistemul de procesare și, prin sisteme selective de control autorizate online și pe baza unor criterii multiple, blochează tranzacțiile pe mai multe canale.
Plățile contactless sunt, fără doar și poate, un exemplu cât se poate de pertinent că trăim în era tehnologiei. Însă cum alegem să ne folosim de tehnologie în folosul nostru ține de fiecare dintre noi. Plătești instant cu cardul contactless sau îți numeri banii din portofel? E alegerea ta!