„Verde” la BVB în zi de criză guvernamentală. Tranzacții de tip deal de 2 milioane euro pe acțiunile SIF Transilvania

 „Verde” la BVB în zi de criză guvernamentală. Tranzacții de tip deal de 2 milioane euro pe acțiunile SIF Transilvania

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

scris 5 feb 2020

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat 0,7% într-un context în care apetitul la risc a revenit pe piețele financiare internaționale după valul de vânzări antrenat de epidemia de gripă din China. Investitorii mai degrabă au trecut cu vederea moțiunea de cenzură care a condus la căderea Guvernului Ludovic Orban.

Încă de la debutul sesiunii de tranzacționare de la BVB, în rândul investitorilor s-a conturat consensul că ziua ar trebui să fie pozitivă după ce mișcarea de recuperare de pe bursele lumii a căpătat contur, iar deschiderea a fost, în consecință, peste referință, pentru indicii principali. Doar cu puțin înaite de orele prânzului a fost un relativ impas și cotațiile au alunecat, însă finalul zilei a regăsit investitorii la cumpărare, chiar ș în pofida unui vot în Parlament care aruncă România în criză guvernamentală.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința mai degrabă favorabilă din piața de capital românească s-a văzut și printr-o tendință de întărire a leului față de moneda unică europeană care s-a manifestat chiar la o oră după căderea Guvernului Ludovic Orban. Cursul de schimb a mers către reperul de 4,7640 lei pentru un euro, echivalent pentru o apreciere de 0,3% a leului românesc, în ceea ce arată ca o evadare din „capcana” în care perechea valutară se află de mai mult timp și pe care graficul atașat o evidențiază.

 „Verde” la BVB în zi de criză guvernamentală. Tranzacții de tip deal de 2 milioane euro pe acțiunile SIF Transilvania

Nu a fost neapărat un elan la cumpărare. Rulajul pieței de acțiuni de 53,01 miloane lei (11,10 milioane euro) este, într-adevăr, peste valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani, dar cade mult în sarcina unui transfer special în piața deal cu 21,00 milioane acțiuni SIF Transilvania (SIF3), reprezentând 0,96% din capitalul social al emitentului. Efectuat la prețul de 0,4450 lei/acțiune, cu 3,25% peste referință, schimbul se ridică la valoarea de 9,34 milioane lei (1,95 milioane euro).

O notificare către piață a SIF Transilvania, care indică o ordonanță emisă de procurori, îl menționează ca incompatibil cu poziția de membru în CS pe Constantin Frățilă. Acesta are o decizie de la instanță și o indicație ASF CITEȘTE ȘI O notificare către piață a SIF Transilvania, care indică o ordonanță emisă de procurori, îl menționează ca incompatibil cu poziția de membru în CS pe Constantin Frățilă. Acesta are o decizie de la instanță și o indicație ASF

În piața reglementată, fără vreo surpriză, lichiditatea a fost acaparată de acțiunile care au marcat ultimii 10 ani peisajul bursier românesc. Titlurile Bănci Transilvania (TLV) au avansat cu 0,20%, până la prețul de 2,5600 lei/acțiune, pe tranzacții de 15,03 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,38%, până la un nou maxim de 1,3350 lei/acțiune pe volume echivalente cu 12,09 milioane lei.

Piața în ansamblul ei a tins să aibă o performanță chiar mai bună. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,68%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,70%, până la nivelul de 10.035,73 de puncte. Sub aspect tehnic, pentru mișcarea pozitivă a fost important că la etapa de corecții din piețele externe antrenată de necunoscutele aduse de coronavirus, indicele nu a coborât sub minimul relativ din ianuarie, păstrând intactă secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate specifică unui trend ascendent conform teoriei lui Dow.

 „Verde” la BVB în zi de criză guvernamentală. Tranzacții de tip deal de 2 milioane euro pe acțiunile SIF Transilvania

O performanță chiar mai bună au avut-o titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 1,49%, până la prețul de 16,40 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,03 milioane lei, cu o zi înainte de raportarea anuală preliminară.

În linie cu media pieței, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,77%, într-o zi în care cele mai tranzacționate titluri din structura sa au avut o dinamică apropiată. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,83%, până la prețul de 0,4235 lei/acțiune pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,01 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,72%, până la prețul de 35,15 lei/acțiune, pe transferuri de 3,03 milioane lei.

Sectorul a fost lovit de picajul de peste 15 dolari/baril a cotațiilor internaționale ale petrolului în numai 3 săptămâni, însă ziua de astăzi a fost de recuperare, iar țițeiul de tip Brent a revenit la Londra în jurul reperului de 56 dolari/baril. De asemenea, ziua a fost favorabilă și pentru piețele de acțiuni, cu indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange apropiindu-se de nivelul de 29.200 de puncte și cu închideri „pe verde” pentru bursele europene: +1,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,57% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,48% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,77% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,35% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,21% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB au fost acțiuni cu lichiditate decentă care au fost pe contrasens față de restul pieței. Titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,16%, până la prețul de 322,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,94 milioane lei, iar titlurile Purcari Wineries (WINE) au suferit un declin de 0,42%, până la prețul de 23,60 lei/acțiunea, pe volume echivalente cu aproximativ 980.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
sif transilvania