Valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la bursă a ajuns la 13 miliarde lei după nouă luni

Valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la bursă a ajuns la 13 miliarde lei după nouă luni
scris 8 oct 2021

Piața de capital din România a crescut în primele nouă luni cu 29% prin prisma indicelui BET și cu 35,6% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, iar valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la Bursa de Valori București (BVB) a ajuns la 13 miliarde lei, +4,2% față de primele 9 luni ale anului anterior.

"Piața de capital din România a înregistrat creșteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au reușit să obțină performanțe importante în raport cu alte piețe dezvoltate. Aceste rezultate au fost obținute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus și estimările privind o creștere accelerată a inflației, iar pe de altă parte piața de capital românească s-a remarcat printr-o efervescență a listărilor și a căpătat mai multă consistență prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaționali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piața de capital românească, unde valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creștere cu 4,2% față de primele nouă luni ale anului anterior", a anunțat BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include și dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeași perioadă de timp. După primele nouă luni, creșterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon și BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creștere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%), scrie News.ro.

Piața românească a supraperformat și în raport cu indicele piețelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele piețelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleași date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creștere dublu față de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În același timp, România a avut performanțe puternic pozitive față de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).

„Efervescența pieței de capital românești a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligațiuni și 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro și 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. A fi pe bursă înseamnă a performa, iar companiile românești listate au devenit tot mai valoroase, privind la nivelurile record ale capitalizării atinse în acest an, și au răsplătit investitorii cu randamente semnificativ mai mari față de alte piețe dezvoltate. În ritm cu noile tendințe ale pieței, am lansat și am început să promovăm a nouă identitate a Bursei de Valori București și am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor românești de pe segmentul AeRO”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

De asemenea, companiile românești capată din ce în ce mai multă expunere în indicii internaționali.

„Dezvoltăm continuu piața de capital în mod organic și sustenabil: am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenți; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO și alți 2 indici pentru Piața Reglementată; am simplificat accesul la piață pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Privind spre viitorul imediat, vom prezenta în mod public acționarilor stadiul privind implementarea proiectului Contrapărții Centrale, care are toate șansele să devină operațională în a doua jumătate a anului viitor când vom avea primele tranzacții cu derivate. Poziționăm România ca o piață de capital atractivă în regiune, iar companiile românești capată din ce în ce mai multă expunere în indicii internaționali”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Companiile românești au devenit tot mai vizbile pe radarul investitorilor internaționali. Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap și Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

În ceea ce privește piața internă, Bursa de Valori București continuă demersurile de dezvoltare și, începând cu 11 octombrie, lansează BET AeRO, primul indice dedicat segmentului multilateral de tranzacționare care va include la acel moment 20 de companii românești. Odată cu BET AeRO, BVB va lansa încă doi indici pentru Piața Reglementată: BET-TRN și BET-XT-TRN reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET-TR și BET-XT-TR. Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listări accelerate de instrumente financiare, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe segmentul multilateral de tranzacționare al BVB, procedură care va intra în vigoare la începutul anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori bucurești
companii