SIF Transilvania - o AGA online cu 2 revendicări

SIF Transilvania - o AGA online cu 2 revendicări
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2020

Desfășurată online, adunarea de bilanț de la SIF Transilvania de la sfârșitul săptămânii trecute este menționată cu același cvorum, dar cu numărători paralele de directorul de un sfert de veac Mihai Fercală și majoritatea de Consiliului de Supraveghere. Ultima tabără, obținând de la ASF comunicarea cu Bursa, a raportat către piață rezultate ale numărătorii care indică o atragere a răspunderii lui Fercală. Dividendul de 0,0355 lei/acțiune - aprobat, potrivit ambelor raportări.

Marțea trecută, membri ai Consiliului de Supraveghere alergau prin Brașov pentru a identifica locul în care se ține AGA de bilanț de la SIF Transilvania (SIF3). La hotelul Aro Palace, unde a fost stabilit inițial locul desfășurării prin convocator, nu se întâmpla nimic. Reprezentanți ai supraveghetorilor avându-l în frunte pe Marius Moldovan, cu un vot în board pentru a prezida Adunarea, au mers la sediul SIF-ului, însă nu au fost primiți în incintă.

Urmărește-ne și pe Google News

La sediu, directorul de peste un sfert de secol Mihai Fercală prezidase o AGA-online, motivând că nu are avizul Direcției de Sănătate Publică pentru întrunire publică în contextul epidemiei de coronavirus. Este contextul în care Moldovan, fost președinte al Depozitarului Central și care are un vot în Consiliul de Supraveghere pentru a fi președinte al Directoratului pentru următorii 4 ani, declara pentru Profit.ro că AGA este nulă de drept, întrucât nu s-a ținut la locul menționat în convocator, iar președintele de ședință ar fi avut revocată calitatea de director anterior.  „Fercală a prezidat pe persoană fizică”, spune Moldovan. Într-o comunicare publică de acum, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) denunță respectiva AGA ca fiind "neclară" și solicită intervenție fermă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Problema semnalată de Profit.ro la SIF Oltenia a ajuns și în atenția ASF. Instituția suspendă acțiunile până la noi clarificări. Președintele SIF Banat-Crișana spune că acestea trebuie să vină chiar de la supraveghetorul pieței CITEȘTE ȘI Problema semnalată de Profit.ro la SIF Oltenia a ajuns și în atenția ASF. Instituția suspendă acțiunile până la noi clarificări. Președintele SIF Banat-Crișana spune că acestea trebuie să vină chiar de la supraveghetorul pieței

Acum, aparent, contestatarii lui Fercală, unde Moldovan îi are alături pe omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă, Crinel Valer Andănuț, din partea Allianz, devenit recent și președinte al Consiliului de Supraveghere și Nicolae Petria, la o numărătoare mai atentă a voturilor, îmbrățișează aparent respectiva AGA. Consiliul de Supraveghere a remis către BVB un proces verbal care menționează un cvorum de 50,56% din voturi și care îl dă pierzător pe Fercală.

Astfel, acționarii ar fi respins atragerea răspunderii pentru Moldovan, Frățilă și Andănuț, așa cum indica o comunicare publică către presă sub semnătura lui Fercală, dar ar fi votat pentru atragerea răspunderii celui care a condus cu mână de fier SIF-ul încă de la jumătatea anilor '90 și a lui Dumitru Carapiti, din cadrul boardului.

Distincția dintre numărătorile de voturi, conform unor consultări ale Profit.ro, este atrasă de faptul că Fercală ar fi inclus abținerile la voturi exprimate, ceea ce nu ar fi legal, iar în cazul urmăririi metodologiei care le exclude, rezultă o voință a acționarilor în sensul atragerii răspunderii lui Fercală pentru care a fost însărcinat să facă demersurile în justiție, pe banii SIF-ului, Moldovan.

Imediat după AGA, Fercală a denunțat public faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar favoriza "gruparea Frățilă" și ar urmări "detrunarea voturilor din AGA, lansând și acuzații directe la adresa vicepreședintelui Gabriel Grădinescu. Acesta este contextul în care ASF a venit cu o comunicare care dezminte respectivele alegații și își afirmă buna-credință și echidistanța în urmărirea aplicării legii.

Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7% CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%

Într-un răstimp în care supraveghetorul pieței a dispus suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor cu simbolul SIF3 până la clarificarea problemei conducerii, dar pentru un termen nu mai mare de 10 zile, vestea bună pentru investitorii de portofoliu este că, potrivit ambelor comunicări, a trecut propunerea pentru un dividend brut de 0,0355 lei/acțiune și care, la ultimul preț de închidere, de 0,3140 lei/acțiune, poartă un randament net de 10,74%.

Majoritatea din Consiliul de Supraveghere, desemnarea Directoratului în frunte cu Moldovan, hotărârea de revocare a lui Fercală și atragerea răspunderii acestuia conform ultimei numărători din AGA, toate comunicate Bursei pentru care ASF le-a încredințat cheia, îi dau câștigători pe cei din zona contestatarilor conducerii SIF-ului din ultimii ani. Ultimul impediment pare a-l reprezenta preluarea redutei fizice. De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan