După avansul consistent de la începutul acestei săptămâni, indicii principali de la BVB s-au corectat cu aproximativ 0,8%, pe fondul unei zile de vânzări și pe bursele europene. Tensiunile comerciale dintre SUA și China, dobânzile crescute, scandalul legat de Arabia Saudită și apropierea alegerilor parlamentare americane sunt surse de stres pentru investitori, atrage atenția Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers.
Bursa românească a traversat astăzi o sesiune de corecții, după ce în ziua precedentă a atins un nou maxim al ultimelor 5 luni, în contextul în care și piețele de acțiuni europene au avut o zi de ezitare, într-un context internațional dominat de nesiguranță.
În Europa, tabloul a fost dominant „roșu”, chiar dacă amplitudinea declinului nu a fost foarte mare la nivelul tuturor indicilor: -0,97% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,55% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,07% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,07% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Piețele își caută direcția”, explică pentru Profit.ro contextul Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la X-Trade Brokers România. După declinul agresiv de săptămâna trecută, în doar 2 zile de revenire, aproape toată deprecierea a fost ștearsă, doar că piața nu a reușit să se mențină la respectivele valori și astăzi. „Plutesc anumite semne de întrebare și semne de nesiguranță”, a mai spus Cazacu ce a menționat drept surse de stres necunoscutele din relațiile comerciale din China, tendința de creștere a dobânzilor – cu o trecere a notelor de Trezorerie ale SUA la 10 ani peste reperul unui randament de 3,20% – și scandalul care înconjoară Arabia Saudită după prezumtiva ucidere a unui jurnalist la Ambasada monarhiei din Turcia.
La BVB, ședința marcată de aversiune la risc din piețele financiare internaționale a influențat o corecție importantă la nivelul principalilor indici. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,79%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 8.599,66 de puncte. Din punct de vedere tehnic, impulsul ascendent rămâne intact după depășirea precedentului nivel de unde piața a antrenat mișcarea de respingere de săptămâna trecută. Dispunerea „în evantai” a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci arată o robustețe a mișcării pozitive începută în iulie.
Nu mai puțin de 38,78% din rulajul de 38,64 milioane lei (8,28 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile în valoare de 14,98 milioane lei pe titlurile OMV Pertom (SNP), care au staționat la prețul de 0,3930 lei/acțiune, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a tranzacționat constant sub reperul de 80,00 dolari/baril.
Evoluția a fost divergentă pe segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a fost singurul cu închidere pozitivp, respectiv +0,15%. Astfel, dacă titlurile Transgaz Mediaș (TGN) a suferit un recul de 0,42%, până la prețul de 355,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,77 milioane lei, în schimb s-au înregistrat aprecieri de 0,37% pe titlurile Electrica (EL) și +0,58% pe acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), deși ambele titluri au însumat schimburi mai mici de 1 milion de lei.
CITEȘTE ȘI 6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de aziUn interes important a existat pe acțiunile bancare. Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,00 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,64%, până la prețul de 13,16 lei/acțiune. Pe același emitent am consemnat și o tranzacție specială în piața deal cu 100.000 de acțiuni, valoarea acestui schimb ridicându-se la 1,33 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 0,63%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,16 milioane lei în piața reglementată, în timp ce un transfer de tip deal cu 1,50 milioane acțiuni a totalizat echivalentul a 3,55 milioane lei.
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) și-au amendat cea mai mare parte a creșterii robuste de ieri, printr-un declin de 2,68%, până la prețul de 0,9440 lei/acțiune, pe volume de 3,25 milioane lei. Aceasta a tras în jos și indicele BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții de la BVB, și care a subperformat pieței, cu o depreciere de 1,04%, până la nivelul de 36.802,77 de puncte.
Cazacu de la XTB amintește că luna viitoare intră în vigoare taxe vamale pentru produse de peste 200 miliarde dolari importate din China către piața americană, și tot atunci sunt și alegerile parlamentare parțiale din SUA. Cimatul dobânzilor mai ridicate și tensiunile legate de Arabia Saudită reprezintă surse suplimentare de stres pentru investitori. Pentru ca piața să corecteze pozitiv mișcarea anterioară, este necesar ca o parte din aceste disensiuni să se disipeze. Până atunci, investitorii nu vor reintra decisiv în piață, a conchis analistul financiar.