Bursa de Valori București a făcut pași înapoi miercuri, consemnând prima ședință "roșie" din ultimele 5 zile. Rulajul cu acțiuni a însumat 27,34 milioane de lei, în creștere de 23,32 milioane în ședința de marți.
Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,46%, iar indicele reprezentativ BET a avut o corecție de 0,48%, până la nivelul de 8.332,93 de puncte, după parcursul pozitiv din ultimele zile și depășirea recentă a mai multor praguri de rezistență.
Spre comparație, indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat ședința în urcare cu 0,3%. Optimismul dictat de renegocierea acordului comercial SUA-Mexic a luat amploare pe fondul alăturării Canadei la negocieri.
Bursa londoneză nu a luat parte la avansul de pe bursele europene, FTSE 100 pierzând 0,7%, pe fondul aprecierii lirei sterline, care dezavantajează exportatorii. Lira a urcat cu peste 1% față de euro și dolar după ce Michel Barnier, negociator-șef al Brexitului, a declarat că UE este gata să ofere Marii Britanii un parteneriat "cum nu a mai existat cu o altă țară".
CITEȘTE ȘI Finanțele stabilesc modul de contabilizare a dividendelor repartizate trimestrial și formatul situațiilor financiare interimareÎn regiune, bursa de la Varșovia a pierdut 0,41%, cea de la Praga a coborât cu 0,07%, iar cea de la Budapesta a urcat cu 1,13%.
Cel mai tranzacționat emitent pe piața principală a BVB a fost BRD - Groupe Société Générale (BRD), cu 5,24 milioane de lei, urmat de Transgaz (TGN), cu 3,29 milioane de lei și Transelectrica (TEL), cu 3 milioane lei. Acțiunile BRD au pierdut 0,71%, cele Transgaz au închis în creștere cu 0,55%, iar titlurile Transelectrica au urcat cu 0,61%.
Pe piața Deal a fost realizată o singură trnzacție, în valoare de 4,92 milioane lei cu titluri OMV Petrom (SNP).
Indicele BET-NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,27%. BET-FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea (FP), a încheiat sesiunea bursieră în urcare modestă, cu 0,05%. BET-XT a scăzut cu 0,37%, iar BET-BK a urcat ușor, cu 0,01%. BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.