Acțiunile românești au continuat seria de aprecieri începută în aprilie și au atins un nou maxim al acestui an, pe fondul unui rulaj peste medie, alimentat, în principal, de companiile din sectoarele energetic și financiar.
Indicele compozit BETPlus a câștigat 0,52%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,64%, până la 8.301,40 de puncte, un nou nivel maxim de la începutul anului. BET este la a șaptea sesiune consecutivă de creșteri, interval în care s-a apreciat cu 3,18%.
Rulajul cu acțiuni a coborât la aproape 56,6 milioane de lei (11,9 milioane euro), de la peste 70 milioane de lei în ședința de tranzacționare luni, însă rămâne peste valorile medii zilnice consemnate în prima parte a acestui an.
CITEȘTE ȘI Interes surprinzător pentru prima ieșire pe piețele internaționale de obligațiuni a gigantului petrolier Aramco, posibil cea mai mare din istorie: Subscrieri cu mult peste plan și costuri atipiceTranselectrica (TEL) și OMV Petrom (SNP) au fost cei mai tranzacționați emitenți în ședința de astăzi, cu transferuri de 10,6 milioane de lei și, respectiv, 8 milioane de lei. Acțiunile Petrom s-au apreciat cu 0,96%, până la prețul de 0,367 lei, în contextul creșterii cotațiilor petrolului pe piețele internaționale.
Titlurile Transelectrica au stagnat la 21,4 lei/unitate.
Fondul Proprietatea (FP) a avut al treilea mare rulaj al zilei, de 6,73 milioane lei, prețul acțiunilor fondului de investiții consemnând un câștig de 1,96%, până la nivelul de 0,938 lei.
Indicele sectorului energetic, BET-NG, s-a apreciat cu 1,18%, iar BET-FI cu 0,42%.
În sectorul bancar, acțiunile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 0,68%, iar cele ale BRD-Societe Generale (BRD) au pierdut 0,15% din valoare, pe transferuri de peste 5 milioae de lei fiecare.
Banca Transilvania a făcut și obiectul unei tranzacții cu un pachet de 2,12 milioane de acțiuni pe piața Deal, în valoare de 4,62 milioane lei.
În regiune, indicele PX de la Praga s-a depreciat cu 0,10%, indicele BX de la Budapesta a stagnat, iar indicele WIG de la Varșovia a urcat cu 0,36%.
La nivel continental, indicele Stoxx Europe 600 a inversat avansul din prima parte a zile și a închis cu un declin de 0,47%, în contextul unui sentiment de aversiune la risc, declanșat de perspectiva unui conflict comercial SUA-UE și de incertitudinile legate de Brexit.
Statele Unite au amenințat, luni, că vor crește taxele vamale pentru o serie de produse europene, inclusiv cele aparținând concernului Airbus, în replică și pentru a contrabalansa subvențiile publice primite de constructorul european de aeronave.
Valoarea exporturilor UE vizate de noile tarife se ridică la 11 miliarde de dolari.