Impulsul ascendent reaprins la debutul acestei săptămâni a avut astăzi o etapă de ezitare. Activitatea de trnzacționare marchează totuși prezența în piață a investitorilor. Cu închideri divergente, acțiunile bancare au cumulat schimburi de aproape 44 milioane lei.
Un nou elan în raliul antrenat în ultimele săptămâni și bursa a fost catapultată marți pe un nou maxim al acestui an, cea mai ridicată valoare de la promovare a așa-numitei „taxe pe lăcomie” la finalul anului trecut. Cu toate acestea, piața a luat o zi de pauză, semn că încă investitorii manifestă prudență. Deși diversele acțiuni au avut deviații de la referință, totuși dinamica divergentă a determinat o anulare a tendințelor întru o închidere cu indicii aproape nemișcați.
Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,02%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,04%, până la nivelul de 7.917,90 de puncte. Graficul are conotații pozitive sub aspect tehnic, după ce indicele acțiunilor blue-chip a depășit rezistența reprezentată de precedentul maxim local și retragerea Fibonacci de 50% a impulsului descendent de la cumpăna dintre ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii s-au menținut la cumpărare, iar acest lucru se vede din rulajul sporit, de 68,29 milioane lei (14,38 milioane euro) al pieței de acțiuni, în contextul unui sentiment intern prepondenderent pozitiv în care jucătorii de la BVB au așteptări pozitive pentru o modificare a prevederilor ordonanței-șoc de la finele anului trecut atât în ceea ce privește taxa pe activele bancare unde există angajamente ale Ministerului Finanțelor Publice față de agenția de rating Standard & Poor’s pentru o ajustare a acesteia, cât și privind deciziile referitoare la schema Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii unde autoritățile s-au întâlnit marți cu reprezentanții acționarilor companiilor care au în administrare banii de pensii ai românilor.
Dincolo de veștile relativ încurajatoare de pe plan local, piața a fost susținută și de o etapă favorabilă activelor de risc. Astăzi, totuși, sesiunea a fost neconcludentă pentru piețele europene din Europa, așa cum se vede din dinamica principalilor indici: -0,08% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,17% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,28% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,25% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,90% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,36% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, profit doar marginal peste cel din 2017. Fără efectul taxei claw back, ar fi fost aproape dubluLa București, de asemenea, închderile celor mai tranzacționate acțiuni a fost divergentă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,19%, după impulsul puternic ascendent din sesiunile anterioare, până la prețul de 2,0750 lei/acțiune, pe transferuri de 33,02 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 1,12%, până la prețul de 12,64 lei/acțiune, pe volume echivalente de 10,74 milioane lei.
Cel mai important cumpărător de acțiuni bancare de la cumpăna dintre ani, SIF Oltenia (SIF5), a adunat schimburi de 6,11 milioane lei, într-o zi în care titlurile sale au crescut cu 0,74%, până la prețul de 2,0450 lei/acțiune. Pe același segment al fondurilor închise de investiții al căror indice sectorial BET-FI a avansat cu 0,98% până la nivelul de 35.557,15 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,57% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la nivelul de 0,8850 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 4,00 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profitabilitatea Electroargeș a bătut pasul pe loc în 2018Segmentul energetic a cedat prim-planul bursei, însă volumele au rămas consistente. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,80%, la prețul de 31,15 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 5,22 milioane lei. Acestea au tractat indicele energetic BET-NG care a avansat cu 0,21%.
Din structura sa, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 1,34%, până la prețul de 10,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,09 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au închis cu 0,44% peste referință, la prețul de 344,00 lei/acțiune, o sesiune cu schimburi de 1,92 milioane lei.