Bursa românească – la a 4-a sesiune consecutivă de deprecieri. Volumele sunt foarte mici

Bursa românească – la a 4-a sesiune consecutivă de deprecieri. Volumele sunt foarte mici
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 oct 2022

Acțiunile Fondul Proprietatea au revenit pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor.

Tendința de vânzare s-a reluat cu putere pe bursele dezvoltate în prima sesiune a săptămânii. Zăngănitul armelor din Ucraina a exacerbat sentimente negative în piețele financiare dominate de incertitudini față de capacitatea economiei și a corporațiilor de a digera realitatea dobânzilor mai mari.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare parte a raliului de la jumătatea săptămânii trecute a fost anulat. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange, care testase nivelul de 30.000 de puncte, a coborât din nou către valori cu puțin peste reperul de 29.000 de puncte.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea să decidă listarea acțiunilor doar la Bursa din București, dar și ca banii să îi fie dați în maximum 3 luni, ca un dividend special CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea să decidă listarea acțiunilor doar la Bursa din București, dar și ca banii să îi fie dați în maximum 3 luni, ca un dividend special

Acesta este tabloul în care și la Bursa de Valori București am consemnat o ședință negativă. Aversiunea la risc s-a materializat, totuși, mai ales, sub aspectul retragerii de la tranzacționare a investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,99 milioane lei (4,25 milioane euro).

În absența ordinelor de cumpărare ce să susțină piața, cotațiile s-au aflat în derivă. Indicele compozit BET-XT a alunecat cu 0,30% sub referință și indicele reprezentativ BET a scăzut cu 0,40%, până la nivelul de 10.865,61 puncte, în a 4-a sesiune consecutivă de deprecieri, care au amendat parțial raliul care pe grafic a adus formațiunea tehnică a celor „3 soldați albi”, specifică zonelor de întoarcere pe mișcări pozitive ale pieței.

Bursa românească – la a 4-a sesiune consecutivă de deprecieri. Volumele sunt foarte mici

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au cumulat cele mai mari transferuri ale zilei, de 6,23 milioane lei. Cotația a pierdut 0,23%, până la prețul de 1,7360 lei/acțiune. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 1,69 millioane acțiuni proprii pentru care a plătit suma de 2,96 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

În pofida acestui declin, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,72%, până la nivelul de 47.301,32 puncte, tras în sus de apreicerea cu 2,05%, până la prețul de 1,2450 lei/acțiune a titlurilor Evergent Investments (EVER), care au adunat schimburi cu puțin sub reperul de 1 milion de lei.

EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a scăzut cu 0,64%. Cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), a coborât cu 0,23%, până la prețul de 0,4300 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,45 milioane lei. La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 1,67%, până la prețul de 41,25 lei/acțiune, pe o activitate de 1,73 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,62%, până la prețul de 40,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,67 milioane lei.

Neobișnuit, în puncte de sensibilitate pentru bursa americană, al 2-lea rulaj al zilei, de 5,70 milioane lei, l-am consemnat pe certificatele de tip turbo short emise de BRK Financial Group având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial. De asemenea, titlurile de stat scadente în decembrie 2023 (R2312A) au cumulat transferuri de 2,40 milioane lei.

Interes a existat și pentru acțiunile bancare care au avut închideri divergente: +1,37%, până la prețul de 17,74 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au întrunit tranzacții de 3,08 milioane lei, și -3,56%, până la prețul de 11,38 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au însumat schimburi de 1,27 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica