Într-o sesiune de deprecieri și cu volume mici, peste jumătate din activitate a fost asigurată de acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania.
La finalul sesiunii asiatice, contractele futures ale principalilor indici internaționali au dat semnal că s-ar înscrie pe o traiectorie de scădere și, chiar dacă cumpărătorii s-au regrupat pe parcursul zilei, Bursa de Valori București a rămas sub influența impulsului de la debut și a avut o închidere „roșie”.
Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,57% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,54%, până la nivelul de 8.756,94 puncte, într-un parcurs de străpungere decisivă a mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200) și de rupere a nivelurile de suport care au funcționat bine prima parte a acestei toamne, așa cum se vede pe graficul atașat.
Ședința a fost încă și mai slabă dacă avem în vedere că cea mai tranzacționată a zilei, care a adunat schimburi de 11,25 milioane lei, reprezentând mai mult de jumătate din rulajul pieței de acțiuni de 19,63 milioane lei (4,03 milioane euro), cea a Băncii Transilvania (TLV), a suferit un declin de 1,46%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune.
Pe contrasens față de restul pieței, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), incluse recent în componența indicelui FTSE Micro Cap, a companiilor cu capitalizare mică, au avut un avans de 2,21%, până la prețul de 0,4160 lei/acțiune, pe transferuri de 1,81 milioane lei. Pe volume apropiate, echivalente cu 1,78 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 0,55%, până la prețul de 26,90 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG, în structura căruia se află acestea, a suferit un recul de 0,33%. Celălalt indice regional, BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, s-a apreciat cu 0,78%, până la nivelul de 39.723,10 puncte.