Într-o zi foarte agitată pe piețele financiare internaționale, reacția investitorilor de la Bursa de Valori București a fost mai degrabă aceea de a nu mai activa ordine. În consecință, tranzacțiile cu acțiuni au fost mai mici de 20 de milioane lei, iar indicii au avut deviații minore față de nivelurile de referință. „La noi e surprinzător de liniște”, spune un investitor.
Bursa românească este aproape încremenită. „Acalmie”. Așa a caracterizat etapa din piața de capital locală Mircea Iliescu, investitor cu 9 ani de experiență la BVB. Își aruncă privirea către piețele externe și vede că tendința este de vânzare. Oarecum este explicabil, spune el, pentru că interzicerea accesului la tehnologia occidentală pentru Huawei și sistarea legăturilor comerciale ale gigantului din China cu a companiilor americane echivalează cu un embargo.
„Eu cred că la noi situația se va înrăutăți în condițiile în care va crește volatilitatea și sentimentul negativ în afară și investitorii străini o să decidă să-și recalibreze portofoliile și să scape de piețele emergente”, spune Iliescu pentru Profit.ro.
Tabloul european a fost „roșu” pe linie: -1,76% indicele Euro Stoxx 50, -1,41% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,81% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,78% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,43% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,44% pentru indicele indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Digi Communications în T1: veniturile cresc, dar compania intră pe pierdere netă. EBITDA urcăAversiunea la risc s-a văzut și în piața valutară. Dolarul s-a întărit în raport cu euro până la un punct de maximă slăbiciune pentru euro al ultimilor 2 ani, cu puțin peste 1,11 dolari pentru un euro. Pe contrasens, dolarul a mers în raport cu yenul, mișcarea de întărire a monedei nipone fiind iarăși una clasică pentru etapele în care investitorii caută refugiu. Apreciere a fost și pe francul elvețian, în timp ce monedele emergente purtătoare de dobânzi sporite au fost lovite.
Nimic din toate acestea la București. „La noi e surprinzător de liniște”, spune Iliescu, fondator și administrator al blogului bursier BVBescu.ro. Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,91 milioane lei (4,18 milioane euro), la mai puțin de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare a anului trecut, iar oscilația la nivelul ansamblului pieței a fost nesemnificativă.
Indicele compozit BET Plus a alunecat cu doar 0,06%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,08%, până la nivelul de 8.109,89 puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești evoluează neconcludent în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.
Aparenta neclintire rezultă din mișcări divergente. În top 10 tranzacționare 5 titluri au consemnat scăderi, 2 acțiuni au fost în staționare, iar 3 simboluri au avut evoluții favorabile. Cele mai lichide titluri de astăzi, cu schimburi însumând 3,84 milioane lei, cele ale Electrica (EL), au urcat cu 1,38%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune, într-un parcurs de revenire din minime.
Tot la capitolul energetic, al cărui indice BET-NG a suferit un declin de 0,04%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune, pe transferuri de 3,83 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3590 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,81 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au câștigat 0,56%, până la prețul de 10,84 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,34 milioane lei.
Iliescu spune că titlurile companiei care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă ar trebui urmărite de investitorii și după corecția ex-dividend. Faptul că, în contextul noilor taxări aduse de ordonanța de urgență promovată în decembrie, emitentul își stabilește o țintă de profit cu doar 15% sub câștigul net din 2018 este încurajator. „Probabil că asta ar însemna dividend bun și la anul”, mai spune investitorul.
CITEȘTE ȘI Scădere de 22% a profitului net trimestrial al Socep ConstanțaAcțiunile bancare, ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, s-au bucurat de un interes moderat, Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,1100 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 3,69 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,92%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,95 milioane lei.
Pe transferuri de 1,20 milioane lei, titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 0,0,9680 lei/acțiune. Celelalte acțiuni ale fondurilor închise listate la BVB, cele ale SIF, au avut o performanță chiar și mai slabă astfel încât declinul indicelui financiar BET-FI a fost de 0,39%, până la nivelul de 35.727,53 puncte.
Cu ochii și la zonele periferice ale bursei
Reperul de 1 milion de lei al transferurilor nu a mai fost depășit de niciun alt emitent de la cota BVB. În contextul acestei activități slabe, investitorii se mai uită și către alte titluri, mai puțin lichide. Claudiu, investitor de portofoliu, se arăta săptămâna trecută interesat de evaluarea de 22,97 lei/acțiune realizată în vederea unei oferte publice de retragere la societatea UZUC Ploiești (UZC) care va fi supusă aprobării acționarilor pe data de 23 mai, care situează valoarea de piață a companiei la 109,15 milioane lei (22,93 milioane euro), de aproximativ 10 ori mai mare decât capitalizarea bursieră mediană din anii 2016-2018.
CITEȘTE ȘI Profit din vin. Purcari își majorează câștigul net trimestrial cu 46%Mircea Iliescu se uită și el către alte zone ale bursei, în căutarea de randamente, Menționează atractivitatea majorării de capital cu acordarea unei acțiuni gratuite la fiecare acțiune deținută la Bittnet Systems (BNET), cea mai lichidă societate de pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO. „Au niște planuri foarte, foarte interesante acolo”, spune investitorul menționând mai mult decât dublarea cifrei de afaceri și intenția de trecere pe piața principală.
Nu este singurul emitent puțin lichid către care își îndreaptă atenția. „Teraplast mie îmi place foarte mult, companie care a tot făcut achiziții în ultimul timp și și-a crescut cifra de afaceri”, spune investitorul.
Este puțin derutat de contextul internațional și susține că sunt multe necunoscute privind Brexit-ul sau configurația noului parlament electoral după alegerile din această săptămână. „Nu am un sentiment foarte bine conturat”, a conchis Iliescu.